Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire cu omologul olandez despre situația muncitorilor români testați pozitiv pentru coronavirus

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu
13 mai 2020, 16:29

Bogdan Aurescu și-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia cetăţenilor români, lucrători ai unei companii de prelucrare a cărnii din provincia olandeză Gelderland, diagnosticaţi cu COVID-19, şi a solicitat luarea tuturor măsurilor care se impun pentru asigurarea respectării stricte a normelor sanitare de către acest tip de companii.

Omologul său a informat că autorităţile olandeze au luat măsurile necesare pentru tratarea celor infectaţi şi plasarea în carantină în bune condiţii. Stef Blok a asigurat că plata salariilor este garantată pe perioada carantinei.

În acelaşi timp, ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul olandez de sprijinul oferit de ţara noastră pentru cazuri consulare sau de alt tip de urgenţă în contextul COVID-19, evidenţiind că autorităţile române au oferit deja asistenţă consulară pentru aproape 40 de cetăţeni olandezi pentru a fi repatriaţi sau pentru a tranzita ţara noastră, sprijin apreciat de ministrul olandez.

Aurescu l-a informat pe omologul său cu privire la situaţia evoluţiei pandemiei de COVID-19 în România.

Un alt aspect important al discuţiilor a vizat viitorul Plan de relansare economică şi viitorul buget multianual ale Uniunii Europene, în contextul în care Comisia Europeană urmează să avanseze propuneri în acest sens.

Aurescu a subliniat importanţa acţiunii comune la nivelul Uniunii pentru asigurarea unor sisteme medicale eficiente, mai bine coordonate şi dotate cu toate instrumentele necesare asigurării unei reacţii rapide la orice noi posibile crize. De asemenea, ministrul român a accentuat faptul că viitorul Plan de relansare economică trebuie să fie adaptat nevoilor şi realităţilor diferite ale statelor membre şi să fie susţinut prin instrumente financiare adecvate.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că, mai ales în condiţiile în care prognozele economice arată o diminuare a veniturilor naţionale la nivelul întregii Uniuni, Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună rămân instrumente esenţiale pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre.

Ministrul olandez al Afacerilor Externe a reiterat invitaţia adresată omologului român de a efectua, cât mai curând posibil, atunci când contextul generat de pandemia de COVID-19 o va permite, o vizită la Haga.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite