Ministrul Agriculturii, la TVR: Trebuie să-i stimulăm pe fermieri să investească în fabrici de procesare. Cerealele României nu trebuie să mai plece în formă brută afară

16 mai 2022, 10:30

Ministrul spune că în ultimii 30 de ani ne-am uitat și orientat doar pe bucăți individuale, ”ce fac eu la nivel de ferma, ce venituri obțin, cum îmi merge mie” și este timpul unei schimbări la 180 de grade.

În momentul în care noi exportăm materie primă și importăm produse cu valoare adăugată, dezechilibrele de venituri ale fermierilor sunt mari. În România se produce plus valoare 375 euro pe hectarul de suprafață agricolă, în Olanda 18 mii de euro. Diferența asta este una uriașă și se vede și în PIB-ul țării și în nivelul de trai al cetățenilor, într-un domeniu strategic și vital cum este agricultura, schimbarea trebuie să fie la 180 de grade. De aceea în Planul Național strategic viitor am venit cu aceea direcție de acțiune în care trebuie să-i stimulăm pe fermieri prin asociere, prin grupuri de producători, organizații, prin cooperative să se asocieze, să își pună în comun materia primă obținută și să investească în fabrici de procesare, a arătat Chesnoiu.

Ministrul spune că urmările războiului din Ucraina se vor resimții ani de zile și că sunt și avantaje pentru România, pentru că țările din vest care importau din Ucraina se vor îndrepta acum spre țara noastră. Adriam Chesnoiu recunoaște însă că pentru înființarea unor fabrici mari de procesare este nevoie de finanțare și recomandă asocierea producătorilor, dar spune că Ministerul Agriculturii va oferi sprijin.

În ultimii 10 ani din fondurile europene s-a investit în România în făbricuțe mici și răspândite pe tot teritoriul țării, acolo putem avea succes doar cu produsele tradiționale, cele care se adresează piețelor regionale, acum, din 2023 când avem acces la noile fonduri europene, abordarea mea și a echipei pe care o conduc la Ministerul Agriculturii este să sprijinim fermierii care au producție de materie primă să investească în fabrici de procesare mari și am majorat plafonul de la 2,5 milioane de euro, la 15 milioane de euro. Din punctul meu de vedere asocierea va fi cheia. Pentru ca nu poți tu ca fermier să iți asiguri materia primă, pentru ca am pus condiția ca 70% din materia primă procesată să fie materie primă românească. Cerealele României nu trebuie să mai plece în formă brută afară, a subliniat ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă