Ministrul Agriculturii: De luni vom acorda subvențiile în avans. Suntem pregătiți pentru virarea a 1,3 miliarde de euro

12 octombrie 2022, 15:37

„Începând de luni vom acorda subvenţiile în avans, atât pentru producţia vegetală cât şi pentru zootehnie. Suntem pregătiţi pentru virarea a 1,3 miliarde euro către cei 790.000 fermieri români”, a scris Petre Daea, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Agriculturii s-a aflat pe şantier, la sistemul de irigaţii Giurgiu-Răsmireşti, în punctul de lucru de la Pietrişu. Acolo a urmărit stadiul lucrărilor de investiţii privind impermeabilizarea canalelor, pentru reabilitarea staţiei de pompare şi lucrările de decolmatare de la Dunăre.

Ministrul a menţionat că ploile căzute în ultima perioadă creează condiţii pentru lucrarea solului.

„Timpul ne ajută să executăm atât lucrările de investiţii, cât şi cele din câmp, privind însămânţarea culturilor din aceasta toamnă”, a subliniat ministrul pe pagina sa de socializare.

Suprafaţa totală afectată de secetă raportată miercuri a crescut la 851.397 hectare, cu 23.417 hectare mai mare faţă de cea consemnată marţi.

Conform datelor centralizate de minister, principalele culturi de toamnă afectate sunt: grâu şi triticale – 189.049 ha; orz, orzoaică, ovăz, secară – 30.154 ha; rapiţă – 26.805 ha, în timp ce culturile de primăvară distruse de secetă sunt cele cultivate cu porumb – 347.713 ha, floarea soarelui – 172.504 ha, soia – 31.636 ha, plante furajere – 28.930 ha.

Judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Agriculturii, fermierii ar putea primi despăgubiri de cel mult 1.500 de lei pe hectar pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2021, afectate în procent de 100% de seceta pedologică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă