Ministrul american al Apărării a efectuat o vizită surpriză la Bagdad pentru a ”reafirma parteneriatul strategic” dintre Statele Unite şi Irak

Ministrul american al apărării Lloyd Austin în Irak
Ministrul american al apărării Lloyd Austin în Irak
7 martie 2023, 12:07

Vizita are loc într-un moment în care Irakul comemorează douăzeci de ani de la invazia americană împotriva regimului lui Saddam Hussein. Ofensiva, lansată la 20 martie 2003 de trupele americane susţinute de o coaliţie internaţională, a deschis una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria Irakului.

„Aterizare la Bagdad. Sunt aici pentru a reafirma parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi Irak pe măsură ce ne îndreptăm către un Irak mai sigur, mai stabil şi mai suveran”, a declarat şeful Pentagonului pe contul său de Twitter.

În ultimele săptămâni, Bagdadul a fost scena unui „balet” diplomatic intens. Liderii irakieni i-au primit succesiv pe şefii diplomaţiei din Arabia Saudită, Iran şi Rusia, înainte de vizita de la începutul lunii martie a secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Un aliat al influentului sponsor iranian, Bagdadul păstrează totuşi legături foarte strânse cu Washingtonul, în special la nivel militar. Alianţe care cer uneori oficialilor irakieni să se angajeze într-un delicat exerciţiu de echilibristică, notează AFP.

Trupe americane sunt încă desfăşurate în Irak în cadrul coaliţiei internaţionale conduse de Washington pentru a lupta împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic (IS).

Învinşi în Irak în 2017, jihadiştii continuă să revendice atacuri letale în ţară din când în când şi coaliţia rămâne mobilizată pentru a preveni renaşterea lor. La sfârşitul anului 2021, Irakul a anunţat „încheierea misiunii de luptă” a coaliţiei internaţionale, încă desfăşurată pe teritoriul irakian pentru a-şi exercita un rol de instruire şi consiliere.

Potrivit unui oficial citat de Reuters, vizita neanunţată a lui Austin în Irak are ca scop să arate că Washingtonul s-a angajat să-şi păstreze prezenţa militară acolo la aproape 20 de ani după ce invazia condusă de SUA l-a răsturnat pe Saddam Hussein.

„Ceea ce (irakienii) vor auzi de la el este angajamentul să ne păstrăm prezenţa forţei, dar nu este vorba doar despre instrumentul militar. Statele Unite mult interesate de un parteneriat strategic cu guvernul Irakului”, a declarat reporterilor un înalt oficial american din domeniul apărării, vorbind sub condiţia anonimatului.

Austin a fost ultimul general comandant al forţelor americane în Irak după invazia din 2003.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă