Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit pentru sprijinul şi eforturile preşedinţiei cehe a Consiliului UE pe tema aderării României la Schengen

Spațiul Schengen
Spațiul Schengen
18 ianuarie 2023, 22:23

Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit pentru sprijinul şi eforturile Preşedinţiei cehe a Consiliului UE vizând aderarea României la Spaţiul Schengen şi a evidenţiat demersurile întreprinse în dialogul cu statele membre şi Comisia Europeană pentru atingerea acestui obiectiv în perioada următoare, arată MAE.

La rândul său, ministrul Jan Lipavsky a reiterat susţinerea fermă şi activă pe care Cehia o va acorda şi în continuare României în acest dosar, subliniind că aderarea României va aduce o valoare adăugată substanţială la consolidarea securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Cei doi miniştri de externe au evaluat şi situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reiterând importanţa sprijinului multidimensional al Uniunii Europene în susţinerea Ucrainei. În acest context au abordat şi cooperarea în cadrul NATO şi necesitatea consolidării Flancului Estic.

Cei doi miniştri au discutat și despre folosirea instrumentelor de drept internaţional pentru tragerea la răspundere a Rusiei şi despre crearea unui mecanism eficient şi viabil pentru judecarea persoanelor care au comis crime de agresiune în Ucraina.

Ministrul ceh, Jan Lipavsky, a acceptat invitaţia lui Bogdan Aurescu de a efectua o vizită în România anul acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite