Ministrul Cseke Attila: Oradea va avea cea mai mare creşă din ţară, cu 110 locuri. Investiția se ridică la 17 milioane de lei

Cseke Attila ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei
Cseke Attila ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei
8 mai 2023, 14:33

„Este cea mai mare creşă din ţară şi sper să fie gata până la debutul anului şcolar ca să o putem introduce în reţeaua şcolară. Pe Aluminei, va fi o altă creşă cu 40 de locuri, dar mai avem aprobate, tot prin programul guvernamental, finanţări pentru o creşă la Sântandrei, una la Nojorid, una la Oşorhei şi una la Paleu. Deci patru creşe în Zona Metropolitană a municipiului Oradea, două în oraş, deci cam 390 de locuri în plus, şi astfel, presiunea pe locurile în creşă din Oradea ar trebui să se rezolve în doi-trei ani. Aşadar această creşă, o investiţie de 17 milioane de lei, are toate şansele să fie prima creşă mare construită în ţară. Este o construcţie eficientă energetic, cu panouri solare, cu consum de energie redus cu 65%”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a afirmat că la fiecare început de an se înregistra un deficit de 300-400 de locuri în Oradea, pentru creşe, situaţie care se va rezolva prin construirea celor două creşe în oraş şi a celor patru în vecinătatea municipiului. Mai mult, autoritatea locală a fost degrevată de cheltuielile de întreţinere, de circa două milioane de euro.

Ministrul Cseke a menţionat că prin acest proiect guvernamental, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iniţiat în 2021, se finanţează toate dotările creşei respective, inclusiv spălătorie, bucătărie etc, se predă la cheie. Autoritatea locală a dat terenul de aproximativ 7.000 de metri pătraţi, având obligaţia de a sigura utilităţile.

„Sunt 13 creşe cuprinse în programul guvernamental în judeţul Bihor, unele mici, medii sau mari, o valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro. Dar nu suma este importantă, ci faptul că pentru prima dată s-a făcut un program guvernamental care are ‘cap-coadă’, scuzaţi expresia. Pentru că nu numai că construim pe un proiect-tip, fapt important, de care a fost foarte mare nevoie în ţară, dar după predare asigurăm şi cheltuielile de funcţionare”, a precizat Cseke.

În ţară, a precizat ministrul, sunt 386 de creşe în sistemul de stat, pe lângă care se construiesc alte 230 de diferite capacităţi (de 40, de 70 sau 110 locuri), ceea ce va duce, în câţiva ani, la dublarea numărului în creşe. Primă creşă inaugurată prin PNRR, de mărime medie, cu 70 de locuri, a fost finalizată la Fălticeni.

„Unul din motivele, identificate de mine, pentru care nu am avut atât de multe creşe se referea la partea cheltuielilor de funcţionare. Chiar dacă exista posibilitatea să depui proiecte pe PNDL, au fost foarte puţini doritori pentru că lumea se întreba ce se va întâmpla după, adică din ce bani se va întreţine. Această problemă s-a rezolvat când guvernul şi-a asumat această finanţare, astfel încât toate creşele ce se predau de acum, cheltuielile de funcţionare – de personal, de materiale, de servicii – toate sunt în sarcina bugetului de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Aceste creşe se introduc în reţeaua şcolară şi sunt finanţate”, a subliniat ministrul Cseke.

Cseke Attila şi-a început luni dimineaţă programul vizitei în Bihor printr-o întâlnire de lucru cu conducerea judeţului şi cu primarii, în sala mare a Prefecturii. Au fost discutate subiecte importante precum noul cod de urbanism, statutul funcţionarului public, proiectele europene, probleme curente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite