Ministrul Culturii vrea ca artiștii să ia și pensie, și salariu. Ce spune ministrul Muncii
30 August 2021, 07:19 (actualizat 30 August 2021, 07:27)
(actualizat 30 August 2021, 07:27) | Știrile TVR

Proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat naşte dezbateri între membrii guvernului. Ministrul Culturii consideră că artiştii ar trebui să intre la categoria excepţiilor şi să nu li se interzică să aibă pensie şi salariu, pentru că avem foarte mulţi artişti valoroşi.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, atrage însă atenţia că legea nu se poate transforma în una a excepţiilor. Artiştii vor putea lucra dacă aleg să se pensioneze, dar doar pe baza unor contracte de drepturi de autor.

La începutul lunii iunie, guvernul a adoptat proiectul de lege prin care angajații din sectorul public care ajung la vârsta de pensionare sunt puși să aleagă între pensie și salariu.

Excepție fac demnitarii cu mandat definit de Constituție, profesorii care pot lucra la plata cu ora, asistenții maternali sau cei ai persoanelor cu dizabilități.

În varianta actuală a legii care se află în Parlament, actorii, regizorii, artiștii de muzică clasică, balerinii ar putea colabora cu teatrele și instituțiile de cultură dacă aleg să se pensioneze, însă doar prin contracte de drept de autor. Nu vor mai putea fi însă angajați.

În multe teatre, actorii tineri se plâng că sunt doar colaboratori din cauză că nu se fac angajări pentru că schema de personal e completă și nu se scot de ani de zile posturi la concurs.

Pe de altă parte, e nevoie și de actori cu experiență pentru a interpreta personaje în vârstă.

Peste 35 de mii de bugetari cumulează acum pensia cu salariul.