Ministrul de Externe al Ungariei: Dacă războiul nu se încheie curând în Ucraina, consecințele vor fi imprevizibile
30 August 2022, 22:51 (actualizat 30 August 2022, 23:31)
(actualizat 30 August 2022, 23:31) | Știrile TVR

Europa se va confrunta cu "riscuri imprevizibile" dacă războiul nu se termină curând în Ucraina, în timp ce continentul va vedea noi valuri de migraţie pe lângă consecinţele directe ale războiului, a declarat ministrul ungar de Externe înaintea unei reuniuni informale a șefilor diplomațiilor din UE, la Praga, transmite agenţia MTI.

"Consecinţele conflictului armat devin tot mai grave. Suntem acum în al unsprezecelea, dacă nu al doisprezecelea ceas. Propuneri ce conduc la escaladarea războiului trebuie lăsate deoparte şi toată lumea ar trebui acum să se concentreze pe crearea păcii", a afirmat Peter Szijjarto, citat de Ministerul de Externe de la Budapesta și preluat de Agerpres.

"Sute de oameni mor şi zeci de mii fug din Ucraina în fiecare zi, în timp ce economia europeană se scufundă într-o recesiune din ce în ce mai profundă şi criza aprovizionării cu energie va deveni mult mai serioasă decât se anticipa", a notat Szijjarto, adăugând că explozia preţului energiei practic ar "împiedica" progresul economic al continentului. El a mai spus că, "dacă nu va fi pace în curând, consecinţele războiului vor fi şi mai tragice, cu multe alte mii de persoane care vor muri şi alte zeci şi sute de mii forţate să-şi părăsească locuinţele".

Potrivit ministrului ungar de Externe, o altă ameninţare majoră o reprezintă faptul că exporturile agricole ale Ucrainei şi Rusiei vor rămâne cu mult sub nivelurile normale de dinainte de război.

"Câteva sute de milioane de oameni nu primesc astăzi hrana de care au nevoie, cu marea majoritate a acestor oameni care trăiesc în regiuni ale lumii care din păcate sunt predispuse la destabilizare, regiuni de unde valuri de migraţie ilegală deseori ar avea originea", a spus Szijjarto, adăugând că le va cere colegilor săi din UE "să pună accent pe crearea păcii".