Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, convorbire cu omologul polonez privind relaţiile bilaterale şi aderarea României la Schengen

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu
18 ianuarie 2023, 17:43

Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi oficiali au subliniat caracterul excelent al relaţiilor de Parteneriat strategic dintre cele două state, în special pe dimensiunea politică şi de securitate.

Cei doi miniştri au discutat şi despre organizarea, în prima parte a anului 2023, a celei de-a doua şedinţe comune a Guvernelor României şi Poloniei, după cea de la Varşovia, din martie anul trecut.

Aurescu a transmis mulţumiri pentru sprijinul „ferm” şi „activ” al Poloniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

De asemenea, el a arătat că România doreşte intensificarea dialogului politic bilateral pe toate componentele, precum şi în formatele trilaterale de consultare avute, inclusiv Trilaterala România – Polonia – Turcia, precizează MAE.

Conform MAE, ministrul Zbigniew Rau a reiterat susţinerea „puternică” şi „activă” a Poloniei pentru obiectivul aderării României cât mai curând posibil la Schengen, evidenţiind că ţara sa va continua să sprijine aceste eforturi, inclusiv în dialogul cu statele membre.

Ministrul de Externe polonez a exprimat speranţa într-o evoluţie pozitivă pe acest dosar, „având în vedere că este corect din toate punctele de vedere ca România să adere cât mai curând” la spaţiul Schengen.

Cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii privind agenda actuală de securitate, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

„În perspectiva Summitului NATO ce va fi găzduit în 2023 de Lituania, la Vilnius, precum şi a ministerialei de externe a NATO din aprilie 2023, cei doi miniştri au discutat perspectivele de cooperare în cadrul Formatului Bucureşti 9, fiind evidenţiată valoarea adăugată deosebită a formatului, precum şi importanţa menţinerii ritmului consultărilor şi cooperării în acest format pentru promovarea priorităţilor comune”, mai arată MAE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite