Ministrul de externe chinez, omologului său ucrainean: Preşedintele Xi Jinping a subliniat că suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor ar trebui să fie respectate
23 Septembrie 2022, 16:01 (actualizat 23 Septembrie 2022, 16:16)
(actualizat 23 Septembrie 2022, 16:16) | Știrile TVR

Ministrul de externe chinez, Wang Yi, a dat asigurări omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, că Beijingul va face apel la respectarea ''suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale tuturor ţărilor'', relatează AFP.

Cei doi oficiali au avut o întrevedere la New York,

în marja Adunării Generale a ONU. Este prima lor întâlnire de la începutul intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Întrevederea, care ar putea agasa Kremlinul, are loc într-un moment când în regiuni ucrainene controlate total sau parţial de Moscova au debutat referendumuri privind alipirea la Rusia.

Aceste referendumuri, calificate drept 'simulacre' de către Kiev şi Occident, marchează o escaladare a conflictului din Ucraina.

''Preşedintele Xi Jinping a subliniat că suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor ar trebui să fie respectate'', i-a transmis Wang Yi omologului său ucrainean.

''Îngrijorările justificate ale tuturor părţilor în materie de securitate trebuie să fie luate în serios'', a declarat ministrul de externe chinez, cu referire la temerile ruse legate de extinderea NATO.

În această săptămână, Wang Yi s-a întâlnit deja, la New York, cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

''China este mereu angajată în promovarea convorbirilor de pace, fără a rămâne niciodată cu braţele încrucişate, fără a arunca gaz pe foc sau a profita de situaţie pentru a obţine un beneficiu personal'', a spus demnitarul chinez în discuţia cu Dmitro Kuleba.

Beijingul a refuzat să condamne în mod public intervenţia militară rusă în Ucraina şi a criticat sancţiunile occidentale contra Moscovei, dar în această săptămână a reiterat apelul la o ''încetare a focului'' în Ucraina.

Sursa: Agerpres