Ministrul Educației, la Tema zilei: De luni merg la școală sau la grădiniță 90% din elevii și preșcolarii din România. Modificările care permit prezența fizică la o rată de infectare sub 3 la mie, publicate în Monitor

19 noiembrie 2021, 22:11

„Este vorba despre 16.120 de unități de învățământ – este vorba de școli, de grădinițe – vor putea merge la școală cu prezență fizică. 1.792 de unități de învățământ, și vorbesc nu numai de unități cu personalitate juridică, dar și structuri arondate, vor fi nevoite să rămână în online, deoarece funcționează în localități în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie, iar rata de vaccinare este mai mică de 60% în rândul personalului din învățământ”, a explicat ministrul la Tema zilei.

El a făcut un apel ca și în școlile unde învață peste 10% din copii, cu sprijinul personalului didactic și nedidactic, să se poată merge din săptămâna următoare.

„Este o certitudine, deoarece în urmă cu o oră s-a publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun ministrul Educației – ministrul Sănătății, care reglementează acest lucru. Nu este nevoie de ședință de guvern. Este oficial, este publicat în Monitorul Oficial”, a explicat, la TVR, ministrul interimar al Educației.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, rata de vaccinare în rândul personalului din școli a crescut „foarte mult”.

Această măsură a determinat o creștere a ratei de vaccinare în școli și grădinițe. Vreau să vă spun că, în prima săptămână de la aplicare, s-au vaccinat atât de mulți colegi, încât peste o mie de școli, într-o săptămână, au putut să treacă de la online la prezență fizică„, a subliniat ministrul.

Acțiunile de control anunțate pe acest subiect au fost încheiate astăzi în toate județele. Rezultatele vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare. „Nu au fost identificate cazuri flagrante în care să fie raportate fals datele privind vaccinarea”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În schimb, au fost identificate situații în care deciziile de funcționare în online au fost făcute fără respectarea prevederilor legale.

Urmărim cu atenție și numărul de cazuri de infectare în școală. Și tot în premieră, vă pot spune că am centralizat aceste date. În toate școlile și grădinițele din România avem în acest moment 1.140 de colegi infectați – este vorba de 4 la mie din numărul total de angajați din sistemul de învățământ – 4 la mie, întâmplător e coincidență, 4 la mie coincide cu rata de infectare la nivel național, care este 3,99 la mie, iar în rândul elevilor avem mult, mult mai mică această rată, sunt 2.634 de elevi și preșcolari infectați, ceea ce înseamnă sub 1 la mie„, a ținut să explice Cîmpeanu.

Potrivit modificărilor publicate vineri seară, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind reluarea cursurilor cu prezenţă fizică prin raportare la rata de incidenţă, publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei, cu informarea inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB.

Modificările aprobate reglementează şi diverse situaţii privind testarea elevilor în şcoli.

Preşcolarul/elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă continuă activitatea didactică în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

De asemenea, preşcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR efectuat în ultimele 24 de ore reia cursurile cu prezenţă fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

Conform ordinului, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învăţământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal. Pentru o astfel de procedură este necesar şi acordul părintelui/reprezentantului legal al preşcolarului/elevului minor, acord exprimat conform formularului elaborat de Ministerul Sănătăţii.

O altă modificare prevede că, în situaţia efectuării testării cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal, rezultatul testării se comunică de îndată, în scris sau electronic, unităţii de învăţământ, respectiv persoanei responsabile desemnate.

La Anexa la Ordinul comun se prevede că persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ se vor informa corespunzător în ceea ce priveşte procedura aplicabilă colectării testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. În situaţia colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităţilor de învăţământ, acestea se vor arunca în coşuri de gunoi prevăzute cu capac şi pedală prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat, notează Agerpres.

De asemenea, unitatea de învăţământ raportează DSP/DSPMB cazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, în vederea asigurării testării lor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR, precum şi faptul că unitatea de învăţământ păstrează evidenţa preşcolarilor/elevilor testaţi pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă