Ministrul Educației, la TVR1: S-au schimbat regulile pentru a se limita pierderile educaționale, dar și alte efecte nedorite ale lipsei școlii cu prezență fizică
14 Ianuarie 2022, 14:09
(actualizat 14 Ianuarie 2022, 23:40)

Avem reguli noi pentru funcționarea școlilor în valul 5 al pandemiei. Substanțial diferite de cele din valul al patrulea. Nu mai contează rata de incidență din localități și rata de vaccinare a cadrelor didactice, ci gradul de ocupare a spitalelor din fiecare județ. Zeci de mii de părinți și copii trebuie să se adapteze din nou, din mers, și să spere că vor putea rămâne sănătoși, fără să își compromită șansele la educație. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dat toate explicațiile vineri seara, la Tema Zilei de la TVR1.

Sorin Cîmpeanu a declarat vineri seara, la TVR1,  că regulile s-au schimbat deoarece, odată cu specificitatea si contagiozitatea Omicron, dar si pentru că sunt  mai puțin grave consecințele din perspectiva spitalizării, a fost necesară o schimbare de strategie, dezbătută împreună cu ministerul Sănătății.

"Odată cu schimbarea contextului, schimbare generată de specificitatea noii variante a virusului SARS COV-2, Omicron, de contagiozitatea acestuia, dar și de consecințele, care sunt mai puțin grave din perspectiva spitalizării, din perspectiva afectării celor care sunt vaccinați, a fost necesară o schimbare de strategie" - spune Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației dă asigurări că școlile vor putea funcționa cu prezență fizică de luni, în toată țara. Cîmpeanu spune că gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților cu COVID în spitale este în medie de 16 la sută, cel mai mare grad de ocupare fiind în județul Suceava, 34 la sută.

Sorin Cîmpeanu spune că prin noile reguli se limitează pierderile educaționale, dar și alte efecte nedorite ale lipsei școlii cu prezență fizică: "În acest fel, este permisă funcționarea școlilor cu prezență fizică, lucru care limitează pierderile educaționale, lucru care limitează tulburările socio-emoționale în rândul elevilor. Am văzut, din păcate, o explozie a cazurilor de bullying, am văzut, dramatic, tendințe de suicid, am văzut afecțiuni oftalmologice, o să vedem o creștere a abandonului școlar, o să vedem foarte multe consecințe generate de lipsa școlii cu prezență fizică."