Ministrul Finanțelor: Creșterile salariale nete vor fi între 2,3 și 7-9 la sută. Va exista o reglementare prin care salariile să nu scadă

19 septembrie 2017, 14:53

Ministrul Finanţelor vrea să oblige firmele să crească salariul brut al angajaţilor, astfel încât aceştia să ia la fel de mulţi bani, după ce plata contribuţiilor sociale va fi trecută în seama lor. Declarația este îngrijorătoare, susțin reprezentanții mediului de afaceri, care spun că statul nu are niciun drept să intervină în contractele de muncă din privat. Între timp, analiştii au calculat că salariile riscă să scadă cu 17 la sută din ianuarie.

Ionuț Mișa a spus că se va reglementa acest lucru prin stabilirea anumitor drepturi și principii fiscale.

Întrebat dacă temerile sindicatelor privind scăderea salariului cu 17% pe net, în urma trecerii contribuțiilor sociale de la angajatori la angajat, sunt îndreptățite, Ionuț Mișa a subliniat că nu există acest risc.

„Știu temerea celor de la sindicate, am purtat mai multe discuții cu dânșii și în cursul acestei săptămâni vor mai fi discuții, le-am explicat că nu există acest risc și că nu există această problemă. Dânșii așteaptă modificarea legislativă ca să vadă exact situația, au o îngrijorare din acest punct de vedere.”

Despre creșterile salariale din sistemul bugetar, care potrivit sindicatelor ar fi efectiv de doar patru la sută, deși creșterea promisă de guvern este de 25%, ministrul a explicat că în funcție de fiecare categorie creșterea va fi intre 2,3 și 9 la sută pe net, însă pe brut creșterea este de 25% așa cum a fost anunțată.

„Este vorba despre creșterea de 25 % pe brut, iar la net sunt mai multe marje, în funcție de fiecare categorie, la profesori crește într-o anumită cotă, la alții mai mult și sunt cote care sunt între 2,3% și 7-9% creșteri, discutăm de net. Pe brut este creșterea de 25% așa cum a fost anunțată.|

Ministrul Finanțelor a mai adăugat că „va fi o modificare legislativă, o reglementare fiscală care se aplică absolut tuturor agenților economici dintr-o economie. Statul are dreptul, atunci când consideră, să stabilească anumite drepturi și principii fiscale. Poate să stabilească chiar și un salariu minim pe economie. Nu este singurul stat din Europa.”

„Pentru companie nu înseamnă niciun cost suplimentar. Mai mult decât atât România este o țară în care e un mediu de business foarte bun și văd că vin din ce in ce mai multe companii, care sunt interesate sa investească în România”, a adăugat Ionuț Mișa.

Sindicaliștii vor merge la discuții cu reprezentanții Guvernului în zilele următoare, unde speră să fie prezent și mediul privat. Inițiativa Guvernului este un experiment social care are costuri greu de estimat, consideră liderul BNS Dumitru Costin.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite