Ministrul Justiției despre raportul MCV: Nota în care e scris e pozitivă. Avem ca obiectiv ideea de a ridica MCV cât mai curând. E foarte important ca politicieni să găsim soluția pentru desființarea grabnică a SIIJ
08 Iunie 2021, 16:56 (actualizat 08 Iunie 2021, 19:37)
(actualizat 08 Iunie 2021, 19:37) | Știrile TVR

Ministrul Justiției a subliniat marți seară că raportul MCV pentru România remarcă progresele de anul trecut și de la începutul acestui an, iar țara noastră este încurajată să continue pe această linie. "Stabilim foarte clar că avem ca obiectiv noi, România, ideea de a ridica cât mai curând MCV. Ne-am stabilit acest obiectiv. Este important să păstrăm această linie care, repet, este una corectă, așa cum spune Comisia Europeană", a declarat ministrul Justiției. Stelian Ion a arătat totodată că este important ca politicienii să găsească soluţii pentru desfiinţarea "grabnică" a Secţiei speciale.

"Din octombrie 2019 nu am mai avut un astfel de raport. Au fost monitorizate toate mișcările noastre în plan legislativ și raportul, ca de obicei, reprezintă o imagine fidelă și obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă", a subliniat ministrul Justiției.

"Aș sublinia în termeni generali că nota în care e scris acest raport este o notă pozitivă. Se remarcă progresele și din anul 2020 și de la începutul acestui an și suntem încurajați să mergem pe această linie în continuare. Stabilim foarte clar că avem ca obiectiv noi, România, ideea de a ridica cât mai curând MCV. Ne-am stabilit acest obiectiv. Este important să păstrăm această linie care, repet, este una corectă, așa cum spune Comisia Europeană", a adăugat Stelian Ion.

În acest context, ministrul s-a referit la desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, ministrul a subliniat că "în cadrul raportului, Comisia apreciază proiectul de lege propus de Guvern și trimis către Parlament - se observă faptul că nu se referă în cadrul acestui raport în niciun fel membrii Comisiei la necesitatea impunerii unor garanții suplimentare odată cu desființarea SIIJ".

VEZI și CCR: Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție este constituțională

"În urma deciziei CJUE din 18 mai 2021 (...) deja instanțele noastre judecătorești au început să dea anumite soluții, mă refer la o decizie dată de Curtea de Apel din Pitești, potrivit cărora înființarea SIIJ nu se justifică și chestiunile acestea implică foarte multe complicații pe viitor. Nu putem aștepta de la CJUE să ne rezolve problemele interne. Ni s-a lăsat toată libertatea să facem acest lucru. De asemenea, nu putem aștepta doar de la justiție să fie rezolvate aceste probleme. Ca atare, este foarte important ca politicieni să găsim soluția pentru desființarea grabnică a acestei Secții de investigare a Infracțiunilor din Justiție și eu personal consider în continuare că proiectul guvernului este cel corect și voi încerca să-i conving pe colegii parlamentari să meargă pe această soluție. Este foarte important să reușim să desființăm această secție care, repet, inclusiv în cadrul acestui raport, a fost criticată", a declarat Stelian Ion.

"Referitor la legile justiției care au fost atent monitorizate și atent analizate de către CE, atât legile justiției în vigoare, iar Comisia consideră că modificările făcute în 2018 au reprezentat un regres, de asemenea proiectele de lege au fost apreciate de Comisie, cele puse în discuție în septembrie 2020 au fost apreciate de Comisie, de asemenea, impulsul dat pe procedura legislativă a fost apreciat de către Comisie - vorbesc de impulsul dat la începutul anului 2021", a adăugat ministrul.

Comisia Europeană salută progresele României în privinţa recomandărilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar "aşteaptă cu interes" ca autorităţile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, se arată într-un comunicat transmis de executivul comunitar, cu ocazia adoptării celui mai recent raport privind evoluţia situaţiei din România în materie de reformă a sistemului judiciar şi luptă împotriva corupţiei.

"De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante", se arată într-un comunicat publicat astăzi.

"Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură. Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general. Este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată", arată oficialii europeni.

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință.

După încheierea MCV, monitorizarea va continua în cadrul instrumentelor orizontale. Mecanismul privind statul de drept oferă cadrul pentru monitorizarea acestor chestiuni în viitor.

"Comisia încurajează România să își îndeplinească angajamentele asumate în cadrul MCV și să urmărească în mod activ implementarea tuturor recomandărilor care nu au fost încă puse în aplicare. Comisia are convingerea că România poate îndeplini obiectivele de referință ale MCV dacă aceasta menține evoluția pozitivă actuală și dacă adoptă și pune în aplicare cu hotărâre reformele angajate. Comisia este pregătită să sprijine autoritățile române în acest sens", se mai subliniază în comunicat.