Ministrul Justiţiei: Prevederile neclare sau neconcordante vor fi eliminate. Dezbatere e şi atunci când îşi asumă guvernul răspunderea

30 ianuarie 2017, 09:31

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, luni, că vor fi eliminate acele prevederi care erau inițial ‘neclare’ și ‘în neconcordanță’ din proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

Ministrul Justiţiei; Florin Iordache:

• Pentru cele 2 proiecte de acte normative am primit peste 3000 de solicitări de la persoane fizice sau asociaţii. În cursul zilei de astăzi, pe toţi cei care au vrut să participe la dezbateri i-am primit
• am luat act şi vom analiza toate propunerile care au fost făcute.
• Ordonanţa privind graţierea nu se adresează unor persoane, încercăm să redresăm anumite condiţii care sunt în penitenciarele din România. Nu se adresează violatorilor, criminalilor, celor care sunt acuzaţi de corupţie şi principiul cel mai important pe care îl vom respecta este cel care vizează recuperarea prejudiciului. 
• În al doilea act normativ am ţinut cont de recomandările CCR. Şi dacă acum un an de zile fostul guvern a putut veni să repare prin ordonanţă 60 de modificări pe care le-a  precizat CCR, noi acum încercăm să remediem şase prevederi pe care CCR ni le-a impus de un an de zile. Era treaba parlamentului să facă acest lucru, dar nu l-a făcut.
• Săptămâna trecută, CCR a mai găsit încă 6 articole şi aşteptăm motivarea pentru ca şi acestea să le facem să fie constituţionale.
• Ne dorim nişte legi clare, nişte legi coerente, pe care fiecare cetăţean, fie care are sau nu pregătire juridică, să le poată respecta.
Acesta este mandatul cu care eu am venit aici –  să repar toate aceste lucruri care nu sunt în concordanţă cu o legislaţie clară modernă şi europeană.
• Eu am întrebat în sala şi am văzut că foarte mulţi spuneau să fie dezbatere în Parlament. Dezbatere este şi atunci când îşi asuma guvernul răspunderea. În cele 5 zile când se depun amendamente tot dezbatere înseamnă.
• Până nu finalizez textul acestor acte normative nu pot să vă spun cu ce recomandare mă voi duce, voi avea o discuţie cu d-nul premier Grindeanu
• vom ţine cont de observaţiile care s-au făcut astăzi şi acele prevederi care erau neclare sau în neconcordanţă, cu siguranţă, vor fi eliminate.
• Actele normative nu se fac pentru politicieni, ci pentru a rezolva politica penală a statului. Nu am avut în vedere o anumită persoană. Aşa cum ştiţi am avut vizite într-o serie de penitenciare, fără a viza sau a vizita o anumită persoană. Actele normative nu vizează persoane sau politicieni.
• În urma consultării ţinem cont de observaţiile care au rezultat. Fără îndoială o parte dintre ele se va cuprinde.
• Varianta iniţială fără îndoială va fi amendată.
• Legea o face Parlamentul, magistraţii o aplică.
• Avem în vedere un pachet mai larg, este vorba despre recursul în compensare pe care l-a promovat vechiul guvern, noi discutăm să-l amendăm. Avem de asemenea propunerea pe care colegii noştri de la PNL au făcut-o – ca pentru infracţiunile uşoare,de până în 2 ani de zile, să funcţioneze sistemul cu brăţări. 
• propunerea pe care o voi face guvernului va fi propunerea Ministerului Justiţiei
• voi veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente care să respecte consultarea publică.

ACTUALIZARE 12:50 Prima rundă de dezbateri s-a încheiat.

La Ministerul Justiţiei au început luni dezbaterile publice despre graţiere şi modificarea Codurilor penale. Jurnaliştii  au avut acces, dar fără camere video. Din cauza numărului mare de participanţi înscrişi, consultările se fac în două ture. TVR 1 transmite declaraţii într-o Ediţie Specială.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat la începutul dezbaterilor că cele două proiecte au fost greşit înţelese şi că de graţiere nu vor beneficia violatorii, criminalii, recidiviştii sau cei acuzaţi de fapte de corupţie.

„Toţi cei care doresc să participe la această consultare vor participa. Vom discuta despre cele două proiecte de acte normative care se află acum în dezbatere publică. Discutăm despre un proiect al legii graţierii, acest proiect, vreau să fac precizarea pentru că a apărut în spaţiul public că vor beneficia în forma în care noi am iniţiat-o, şi vreau să vă spun că nu vor beneficia nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, nici cei care sunt recidivişti şi condiţia principală pe care noi am pus-o este aceea de recuperare a prejudiciului.”

Cele mai multe persoane sunt împotriva procedurii de adoptare prin ordonanţă de urgenţă sau prin  asumare. Soluţia ar fi, potrivit acestora, să se facă un proiect de lege, să se ia măsuri de prevenţie, să se caute măsuri alternative de detenție. Cei care sunt împotriva proiectelor de lege spun că România va fi afectată în plan extern.

Un reprezentant al mişcării civice Iniţiativa România i-a cerut demisia ministrului Florin Iordache şi retragerea celor două proiecte.

Au fost şi opinii în favoarea proiectelor.  Un participant la dezbateri le-a spus reprezentanţilor ministerului că sunt eroi, a transmis Andreea Anghel de la Ministerul Justiţiei.

Subiectul a fost dezbătut şi la TVR 1 într-o Ediţie Specială. Invitaţi: directorul executiv Transparency International România – Victor Alistar, analistul Sorin Ioniţă, Jurnaliştii Val Vâlcu şi Adelin Petrişor.

Jurnalistul TVR, Andreea Anghel, atransmis pe Facebook din sala de dezbateri. Poziţia preşedintelui Asociaţiei Victimelor Mineriadei, Viorel Ene.

La dezbateri participă şi George Becali. El a fost printre primii care au luat cuvantul. George Becali consideră ca este nevoie de o lege a graţierii însă nu este de acord cu felul în care sunt făcute cele doua proiecte.

La dezbaterea publică despre graţiere şi modificarea codurilor penale s-au înscris peste 200 de persoane.

Printre persoanele aflate la dezbateri sunt şi reprezentanţi ai ONG-urilor.

Unul dintre aceştia, reprezentantul a 2100 de cetăţeni din Timişoara care au semnat o petiţie privind retragerea celor două proiecte, consideră că cele două acte sunt neconstituţionale.

Un alt participant la discuţii spune că va cere ca legea să nu se aplice pentru demnitari, funcţionarii publici.

În funcţie de rezultate, ministrul Justiţie va decide cum vor fi promovate proiectele: prin asumarea răspunderii, sub forma unor ordonanţe de urgenţă sau pachete de legi.

În timp ce ministrul Justiţiei merge mai departe cu cele două proiecte, Opoziţia îi acuză pe guvernanţi că pun în pericol democraţia.

Florin Iordache spune că sunt luate în calcul mai multe măsuri pentru a rezolva supraaglomerarea din penitenciare.

Liberalii îi acuza pe guvernanţi că pun în pericol democraţia cu cele două proiecte de graţiere şi de modificare a codurilor penale.

CEDO: România să urmeze modelul Italiei în problema condiţiilor din penitenciare.

Din afara ţării, mesajele venite sunt clare. Oficialii CEDO recomandă soluţii alternative pentru problema supra-populării penitenciarelor, aşa cum a făcut Italia.

Printre măsurile luate de guvernul de la Roma au fost reducerea unor pedepse, eliberarea condiţionată sau anticipată a unor deţinuţi, arestul la domiciliu cu brăţări de supraveghere şi construirea de noi închisori.

VIDEO Zeci de mii de oameni au protestat în Bucureşti şi în ţară faţă de proiectele graţierii şi modificării Codului Penal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite