Ministrul Mediului, la TVR INFO, despre situația de la centrala nucleară Zaporojie: Nu au fost creșteri de valori niciodată de la începutul războiului

25 august 2022, 21:36

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Am vorbit de mai multe ori și cu ministrul ucrainean al Mediului. Dânsul ne-a asigurat că sistemul lor de monitorizare este funcțional, este un lucru extrem de important, pentru că și ei trimit date la centrul european unde se colectează aceste toate date. Nu au fost creșteri de valori niciodată de la începutul războiului. Nu am măsurat valori mai mari decât de obicei. Există o limită măsurată tot timpul, e o limită standard foarte mică care există pe mapamond peste tot. Din această limită nu a existat nicio ieșire, niciun vârf în ultima perioadă.

În România, experții Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare iau în calcul diferite situații ipotetice și fac zilnic simulări.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Nu știm niciodată, dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, în ce direcție o să se deplaseze masele de aer. Nu știm dacă o să fim afectați noi, Rusia, Polonia sau Belarusul. Deci, din acest punct de vedere, nimeni nu poate prezice nimic. Un lucru este cert, nu există creșteri de valori.

Joi, cele două reactoare aflate în funcțiune la centrala nucelară de la Zaporojie, din Sud-Estul Ucrainei, au fost deconectate temporar din cauza unor incendii provocate de noi atacuri. Experții au precizat că sistemele de siguranță sunt funcționale.

Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub controlul armatei ruse şi e vizată de mai multe bombardamente.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de atacuri asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite