Ministrul Muncii despre modificarea Ordonanței 114: Se va intra joi cu o variantă în şedinţa de guvern. (...) Nu o să spun pe ce facem calcule. Se fac simulări
25 Martie 2019, 09:35 (actualizat 25 Martie 2019, 13:44)
(actualizat 25 Martie 2019, 13:44) | Știrile TVR

Săptămâna a început cu noi discuții pentru modificarea controversatei Ordonanțe 114. Cifrele sunt pe masă, se fac calcule și simulări, astfel încât să existe concordanță între cerințele pieței cu cele ale guvernului. Cel puțin asta susțin autoritățile.

ACTUALIZARE Prima parte a negocierilor a durat aproximativ două ore între cei 3 miniștri - de Finanțe, al Muncii și al Comunicațiilor - însă s-a încheiat fără o concluzie clară, a precizat Luiza Gireadă, jurnalist TVR, pentru emisiunea "Aici, Acum".

În privința comunicațiilor, ministrul Alexandru Petrescu a afirmat că nu este o urgență atât de mare pentru acest domeniu, astfel încât ordonanța care urmează să fie aprobată joi în guvern să includă și prevederi privind acest domeniu. Pe de altă parte, ministrul a admis că una dintre variantele aflate în discuție se referă la posibilitatea ca, din calculul cifrei de afaceri în funcție de care este stabilită acea taxă de 3% introdusă prin Ordonanța 114, să poată fi scoase anumite capitole, astfel încât companiile din telecomunicații să plătească până la urmă o sumă ceva mai mică și să nu fie în niciun fel afectată licitația pentru licențele 5G.

ACTUALIZARE "Se va intra joi cu o variantă în şedinţa de guvern, dar trebuie să avem varianta corectă şi cea mai transparentă. (...) Varianta cea mai bună va fi cea agreată de toate părţile", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, citat de Agerpres.

Marius Budăi a precizat că, deocamdată, nu există o variantă finală, ci doar câteva concluzii.

"Nu avem o variantă finală. Suntem în interiorul discuţiilor. Avem câteva concluzii, dar am să vă rog şi pe dumneavoastră şi pe cei din piaţă să înţeleagă faptul că acum nu vreau să lansez nicio idee în piaţă exact din respect pentru piaţă, pentru a nu zăpăci în niciun fel piaţa şi a nu arunca frânturi de informaţii în piaţă. Suntem în interiorul discuţiilor. Diseară le continuăm, sperăm în termenul cel mai scurt să avem o concluzie pe acest aspect privitor la OUG 114. Se fac calcule (...) Nu o să spun pe ce facem calcule. Se fac simulări. Avem cifre pe masă, le discutăm, le punem în tabel, le-am dat din nou în lucru, iar revenim la ele, dar trebuie să avem o variantă corectă şi transparentă, ulterior rediscutată cu piaţa şi abia după aceea să o punem în spaţiul public", a spus ministrul Muncii.

El a subliniat că luni seara este posibil să aibă loc o nouă discuţie între specialişti pe tot ce înseamnă modificarea OUG 114.

"Se discută despre tot ce înseamnă modificare pe OUG 114. Fiecare minister de linie discută pe cerinţele pe care le-a avut un moment de la piaţă, armonizează cerinţele pieţei cu cerinţele Guvernului, facem o poziţie comună, tragem concluzia finală şi abia după aceea comunicăm strict pe ce am discutat. Se discută pe toate aspectele (...) A venit şi domnul Petrescu (Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale nr.) cu o variantă. Încercăm să le omogenizăm, încercăm să tragem concluzia finală, să o prezentăm Coaliţiei, Coaliţia să ia decizia, pentru că decizia este şi una politică. O punem după aceea în faţa pieţei, luăm decizia finală", a mai afirmat ministrul Muncii.

ACTUALIZARE Discuția a început în jurul orei 09.00 și vizează strict Pilonul II de pensii, pentru că Ordonanța 114 a adus mai multe modificări și în privința acestui sector economic, a transmis Luiza Gireadă, de la Ministerul Finanțelor.

Chestiunea rămasă în discuție se referă la cerința de majorare semnificativă a capitalului social pe care companiile care administrează pensii private trebuie să o facă.

Potrivit OUG 114, aceste companii  ar fi trebuit să majoreze capitalul și de 10 ori față de nivelul anterior. Cele care administrau cele mai multe fonduri ar fi trebuit să ajungă la 10% din valoarea contribuțiilor administrate.

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit cu acționarii celor 7 fonduri de pensii, le-a făcut propuneri pentru reducerea acestei majorări de la 10% la 8%. În schimb, cele 2 procente ar trebui să fie folosite de fondurile de pensii pentru investiții în proiecte naționale, în proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport sau a infrastructurii spitalicești. Acționarii fondurilor de pensii au trimis un răspuns scris ministerului, în care au propus ca acest procent de creștere a capitalului social să fie de aproximativ 6%, o medie, și nu în funcție de mărimea contribuțiilor pe care le administrează fondurile - în ordonanță erau mai multe trepte, de la 5% până la 10%.

La Ministerul Finanțelor, ministrul Eugen Teodorovici discută cu ministrul Muncii, Marius Budăi, și cu șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Leonardo Badea, despre varianta potrivită ce urmează a fi inclusă în ordonanța de modificare pe care guvernul o va aproba săptămâna aceasta.

O altă prevedere din OUG 114, cea care le permite românilor să nu mai contribuie la Pilonul II și să contribuie doar la Pilonul I administrat de stat nu se modifică, rămâne așa cum s-a stabilit la finalul anului trecut.

În privința băncilor, săptămâna trecută au fost două discuții la Ministerul Finanțelor. Eugen Teodorovici spune că s-a ajuns la un acord, la un accept. Chiar dacă unii vor fi nemulțumiți, va fi modificată ordonanța, în sensul în care ROBOR nu va mai conta la stabilirea taxei plătite de bănci, de pe altă parte, la calcularea ratelor plătite de românii cu credite în lei nu se va mai ține cont de ROBOR-ul actual, ci de un indice calculat pe tranzacții, care ar trebui să fie mai mic.