Ministrul rus al Apărării a discutat cu secretarul general al ONU despre situația de la Zaporojie

Serghei Şoigu ministrul rus al Apărării
Serghei Şoigu ministrul rus al Apărării
16 august 2022, 00:43

„Serghei Şoigu a purtat negocieri telefonice cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la condiţiile de funcţionare în siguranţă a centralei nucleare Zaporojie”, a indicat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat.

Noi explozii s-au auzit luni seară în jurul centralei.

Vladimir Rogov, un reprezentant al autorităţilor ruse de ocupaţie din zonă, a declarat luni seară pe Telegram că zone din apropierea centralei nucleare din oraşul Enerhodar au fost bombardate de 25 de ori cu artilerie grea.

Potrivit lui Dmitro Orlov, primarul ucrainean care a fugit din Enerhodar după ce forţele ruse au ocupat zona la începutul războiului, a spus că exploziile au putut fi auzite în oraş.

Ucraina acuză Rusia că provoacă „teroare nucleară” cu bombardamentele sale şi afirmă că trupele ruse folosesc centrala ca scut din care să tragă în oraşele Nikopol şi Marhanez de pe malul opus al lacului de acumulare Dnipro, deoarece ştiu că forţele ucrainene vor ezita să tragă în direcţia unui loc sensibil.

Rogov a declarat, la rândul său, că „teroriştii” ucraineni sunt cei care au tras. Rusia susţine că Ucraina bombardează centrala cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete, iar în cele mai multe cazuri, apărarea aeriană rusă interceptează proiectilele.

Infrastructura centralei a fost afectată anterior, inclusiv zona din jurul instalaţiei de depozitare a deşeurilor nucleare. Experţii nucleari monitorizează îndeaproape situaţia şi spun că până acum nu s-a înregistrat o creştere a radioactivităţii.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată la începutul lunii martie de trupele ruse, la începutul ofensivei în Ucraina.

De la sfârşitul lunii iulie, mai multe atacuri, de care cele două părţi se acuză reciproc, au vizat centrala.

Kievul acuză Moscova că foloseşte unitatea ca bază de atac şi depozit de materiale.

Sprijinită de aliaţii săi occidentali, Ucraina solicită demilitarizarea zonei şi retragerea forţelor ruse.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, Serghei Şoigu şi Antonio Guterres au discutat şi despre exploziile care au lovit închisoarea Olenivka la sfârşitul lunii iulie, în regiunea separatistă Doneţk din estul Ucrainei, explozii soldate cu moartea a zeci de prizonieri ucraineni.

Kievul acuză Moscova că i-a masacrat pe aceşti deţinuţi. Moscova neagă şi afirmă, dimpotrivă, că armata ucraineană este cea care a bombardat închisoarea.

VEZI și Rusia anunță că va facilita accesul experților Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite