Ministrul Sănătății, după întâlnirea cu producătorii de medicamente: În România nu există criză nici de Ibuprofen, nici de Paracetamol. Mai avem o discuție cu distribuitorii
10 Ianuarie 2023, 13:59 (actualizat 10 Ianuarie 2023, 16:40)
(actualizat 10 Ianuarie 2023, 16:40) | Știrile TVR

În plină stare de alertă epidemică avem o criză de medicamente antivirale și antigripale. E generată, în principal, de creșterea consumului și livrarea cu întârziere a unor produse din China. Alexandru Rafila declara ieri că medicamentele pentru viroze se vor găsi, cât de curând, din nou și în farmacii. Această situație a fost discutată la minister unde au fost prezenți și producătorii de medicamente.

Nu avem o criză de Paracetamol și Ibuprofen în România. Concluzia este a a ministrului Sănătăţii, după întâlnirea cu producătorii de medicamente.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Astăzi a fost a patra rundă de discuții cu marii producători de medicamente antipiretice și antiinflamatorii. Concluzia foarte clară este că în România nu există criză nici de Ibuprofen, nici de Paracetamol. Chiar spre deosebire de alte țări din Europa, care au, în momentul de față, discontinuități în furnizarea de Paracetamol, în România nu avem această problemă, datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în țara noastră, aceste substanțe și există atât variantele pentru adulți, cât și variantele de uz pediatric. În această după-amiază va avea loc și ultima întâlnire cu marii distribuitori, ca să putem stabili cu dânșii o procedură prin care toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă de Ibuprofen sau de Paracetamol, indiferent de denumirea comercială. Chiar dacă denumirea comercială de multe ori este atractivă și oamenii cunosc mai bine una dintre aceste denumiri, important este ca populația să aibă disponibilitate la medicamentele care conțin în mod similar substanța activă în același dozaj sau aceeași cale de administrare și împreună cu dânșii vom găsi cele mai bune soluții.

Cum explică producătorii criza de medicamente: Criza de medicamente, explicată de producători: Gripa a venit cu o lună mai devreme, iar China a restricționat livrările de materii prime către alte țări, din cauza cazurilor proprii de Covid

Cât despre prețurile la medicamente, Alexandru Rafila a spus că discuțiile au fost ieri: Costurile de producție au crescut la numeroasele fabrici de medicamente din România odată cu creșterea costurilor la utilități și la materiile prime. Sunt mai multe lucruri pe care le vom propune, unele dintre ele vor fi sprijinite și la nivelul guvernului, pentru că în mod evident adaptarea la rata inflației care a fost aplicată la alte categorii de bunuri și servicii - de ea trebuie să beneficieze și producătorii de medicamente generice din România și vom vedea și alte măsuri legate de politica de preț. Avem un grup de lucru, vrem să eliminăm dubla referențiere, sau să nu luăm în considerare referențierea la molecule care nu există pe piața din România și să găsim prețul cel mai bun nu pentru producători, ci pentru populația din România la care poate găsi medicamentele și nu mai dispar medicamentele de pe piață, cum s-a întâmplat.