Ministrul ucrainean de externe, la București: Nu planificăm să facem modificări la legea educației ca să convină altor țări
08 Septembrie 2020, 22:01

Ucraina nu va modifica legea educației naționale ca să convină altor țări. Declarația a fost făcută la București de ministrul de externe Dmytro Kuleba, care a participat la reuniunea anuală a diplomației române, desfășurată în format digital. Drepturile etnicilor români din Ucraina, proiecte în domeniul energiei și securitatea la Marea Neagră au fost teme discutate cu partea română.

Am venit la București să rezolv problemele în care avem viziuni diferite, a declarat ministrul ucrainean de externe. Dmytro Kuleba l-a întâlnit prima dată pe Bogdan Aurescu și a avut senzația unor prieteni care s-au văzut după o pauză lungă și au probleme care trebuie urgent puse la punct.

Educația în limba maternă pentru românii din Ucraina și respectarea drepturilor minorităților naționale au fost subiecte discutate.

Potrivit legislației adoptate de Kiev, trecerea la noul sistem de educație, în special pentru școlile cu predare în limba română, a fost amânată pentru 2023.

Oficialul ucrainean a spus că nu are informații despre închiderea unor școli la Cernăuți și că reforma administrativă și teritorială din Ucraina este o problemă ce ține exclusiv de politica internă.

S-a decis la București și înființarea unui grup de lucru pe probleme de energie, evocându-se, fără detalii,  proiecte ambițioase în domeniu.