Mircea Cărtărescu a lansat volumul „Creionul de tâmplărie” online, fără public. „Aș continua să scriu și dacă n-ar mai exista nimeni care să știe să citească

27 iunie 2020, 17:47

Titlul cărții reia o poveste spusă în discursul de la decernarea prestigiosului premiu Formentor în 2018, despre ritualul tăierii moțului când era bebeluș.

De pe tăvița cu obiecte, Cărtărescu a ales creionul de tâmplărie al nașului său. Doar că interpretarea dată de familie, micul Mircea o să fie tâmplar ca nașul lui, a fost una greșită. Menirea lui s-a dovedit literatură.

Partea cea mai tandră a volumului „Creionul de tâmplarie” reînvie figurile unor scriitori care l-au marcat -Eminescu, Arghezi sau Nichita Stănescu, sau pe care i-a cunoscut bine, și intră aici colegii de la Cenaclul de Luni, unde s-a format în anii ’80: TraianT. Coșovei, Ion Stratan sau Mariana Marin.

Mircea Cărtărescu se întreabă retoric „Și de ce mai scrii într-o lume care, atât de evident, nu mai prețuiește literatura?”

Și explică: Pentru că nu poate altfel, pentru că scrisul e o funcție vitală a lui.

„Aș continua să scriu și dacă n-ar mai exista nimeni care să știe să citească”, mărturisește autorul.

Ultimele luni de izolare din cauza pandemiei au fost grele pentru toți, mulți au spus că n-au citit atât de mult cât ar fi vrut din cauza anxietății, spune Mircea Cărtărescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă