Misiune imposibilă: plata facturilor imense la gaze și energie electrică în instituții din Iași și Brăila
28 Ianuarie 2022, 21:11 (actualizat 28 Ianuarie 2022, 22:04)
(actualizat 28 Ianuarie 2022, 22:04) | Știrile TVR

Facturi astronomice la utilităţi pe luna decembrie pentru mai multe instituţii culturale ieşene. Gazele şi energia electrică s-au scumpit de 3 până la 6 ori, iar plata lor devine misiune imposibilă. Consternate de sumele pe care trebuie să le achite sunt şi autorităţile locale brăilene.

La Teatrul pentru Copii și Tineret Luceafărul din Iași, încălzirea clădirii este asigurată de o centrală pe gaze naturale. Factura pe decembrie ajunge la 60 de mii de lei, deși consumul este în limitele obișnuite pentru o lună de iarnă, nu foarte geroasă.

Compexul Muzeal Moldova a primit o factură la energie electrică de aproape 3 ori mai mare decât astă vară.

Pentru încălzirea Teatrului Național și a Operei Naționale, care funcționează în aceeași clădire, factura la energie electrică și gaze este de aproape 250 de mii de lei, sumă care se va împărți între cele două instituții.

Aceeași situație este și în Brăila. Consiliul Județean, Primăria și Prefectura au sediu comun și au de plătit aproape 100 de mii de lei pentru utilități.

Primăria are nu numai grija facturii pentru propriile birouri, ci și celelalte instituții pentru care trebuie să asigure căldură și lumină.