Misiune româno-canadiană de poliție aeriană. O echipă TVR a participat la un antrenament comun al piloţilor
15 Octombrie 2017, 19:57
(actualizat 15 Octombrie 2017, 21:32)

Piloţii români şi canadieni apără spaţiul aerian estic al NATO. MIG-urile 21 Lancer din baza Mihail Kogălniceanu sunt spijinite în misiunile de poliţie aeriană de avioane CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Canadiene. O echipă TVR a participat, în premieră, la un antrenament comun al piloţilor din cele două ţări. Un reportaj exclusiv de Adelin Petrişor şi Romeo Stancu.

Baza Mihail Kogălniceanu este mai plină de viaţă ca niciodată. Decolează pe rând elicopterele Black Hawk ale americanilor, Lancer-urile românilor şi Hornet-urile canadienilor.

Mai multe avioane MiG21 şi CF 18 înarmate cu rachete sunt în permanentă pregătite pentru a intercepta eventualele avioane neidentificate care s-ar apropia de spaţiul aerian al României.

În cazul unei misiuni reale, avioanele trebuie să decoleze în cel mult 15 minute.

Un centru NATO din Spania hotărăşte dacă intervin separat românii, canadienii sau decolează împreună.

Piloţii români şi canadieni se antrenează zilnic. Într-un MiG cu dublă-comandă, pilotat chiar de comandantul bazei 86, echipa TVR a participat la un exerciţiu de interceptare. Avionul în care era a jucat rolul de ţintă pentru două MiG-uri 21 şi două CF-18 Hornet.

Până să fie interceptaţi, generalul Băhneanu a ţinut să arate că, în ciuda formei, Lancerul poate face şi acrobaţie.

Primele i-au interceptat avioanele MiG-21. În timp ce un aparat a rămas în urmă, cel de-al doilea a venit în stânga, a balansat stânga-dreapta, semn că trebuie să-l însoţească, şi a degajat. Ulterior, şi-au făcut apariţia şi cele două Hornet-uri canadiene.

Canadienii au în Baza Mihail Kogălniceanu patru avioane CF-18 Hornet şi 135 de oameni.