Misterele civilizației etrusce sunt dezvăluite la Napoli

19 iunie 2020, 07:59

Sunt expuse șase sute de obiecte care demonstrează existența, în epoca pre-romană, a 12 orașe state ale etruscilor în provincia Campania de astăzi. 200 de artefacte sunt prezentate publicului pentru prima oară.

Printre ele se numără vase decorate, receptacule și statuete. unele chiar din secolul al X-lea înainte de Hristos. Civilizația etruscilor a fost puternic influențată de cea a vechilor greci.

Paolo Giullieni, directorul Muzeului Arheologic, Napoli: Expoziția ne spune povestea unei elite culturale care a luat tot ce era mai bun din zona Mediteranei. Aceste obiecte erau expuse la banchete sau adunări publice, apoi ajungeau în morminte. Faptul că aparţineau unei elite este demonstrat de vase din aur, uneori din cristale de rocă, alteori argint, utilizarea granulaţiilor pentru a decorta aurul, toate acestea sunt tehnici care aveau nevoie de ateliere în apropierea aristocraţilor sau de nave comerciale care veneau din colţuri îndepărtate ale Mediteranei pentru a aduce obiecte exotice.

Colecția include și întreg setul de artefacte găsite în mormântul lui Bernardini da Palestina, din secolul al VII – lea înainte de Hristos, unul dintre cele mai bogate găsite până acum. Expoziția acoperă o perioadă de 6 secole, din secolul al X-lea până în al IV – lea, înainte de Hristos

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite