Misterul cântecului de balenă. O echipă de oameni de știință încearcă să îl descifreze. Sunetul emis de aceste mamifere acvatice este profund și se schimbă mereu
25 Noiembrie 2021, 12:05
(actualizat 25 Noiembrie 2021, 12:52)

Ce mister se ascunde într-un cântec de balenă? O întrebare la care încearcă să răspundă o echipă de oameni de știinţă cu mulți ani de cercetare în spate. Sunetul emis de aceste mamifere acvatice este profund și misterios și se schimbă mereu.

De trei ani, Adrian Fajeau studiază sunetul balenelor de-a lungul coastelor insulelor Réunion. El este pasionat din copilărie de această lume. Cu ajutorul unor microfoane și al unor aparate sensibile, el încearcă să înțeleagă ce transmit aceste cântece.

Două luni au fost colectate date, iar acum urmează zeci și zeci de ore de ascultare și analiză, operațiuni complicate care necesită atenție și multă experiență.

Oamenii de știință au observat că balenele repetă aceleași sunete de câteva ori, într-un interval de timp foarte precis și într-o anumită ordine, iar aceste cântece, cât se poate de reale, pot fi auzite uneori și 22 de zile la rând.

Adrian Fajeau spune că în fiecare an este un alt cântec și că, de fiecare dată, este o surpriză. Sau poate un mister, care rămâne, deocamdată, mai greu de descifrat.

 

 

Relatare de la Mihaela Antoche