Mită în Pacific. Cum a încercat un cuplu de chinezi să pună bazele unui mini-stat în Insulele Marshall

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
8 septembrie 2022, 15:15

Cei doi au încercat să-i convingă pe parlamentari să înființeze o „Regiune Semi-Autonomă” (RSA) pe un atol îndepărtat.

O astfel de zonă ar fi extins accesul străin la țara din Pacific devenită independentă în 1979 și care a fost administrată până atunci de Statele Unite.

Guvernul Insulelor Marshall nu a studiat încă pe deplin acuzațiile, în ciuda apelurilor din partea partidelor de opoziție. Dar autoritățile americane spun că inculpații, Cary Yan și Gina Zhou, au subminat suveranitatea națiunii insulare.

Eforturile lor au făcut ca proiecte de lege care susțineau crearea „mini-statului” să fie dezbătute în parlamentul Insulelor Marshall în 2018 și 2020, spun procurorii americani. Aceștia spun că mai mulți parlamentari din Insulele Marshall au votat pentru aceste proiecte de lege după ce au primit mită între 7.000 și 22.000 dolari.

Cei doi au fost reținuți în Thailanda în 2020 și extrădați în SUA săptămâna trecută. Mita dată de Yan și Zhou „a încălcat flagrant suveranitatea Republicii Insulele Marshall și a legislativului acesteia”, a declarat procurorul american Damian Williams, potrivit BBC.

Potrivit procurorilor, cei doi chinezi aveau un ONG cu sediul în New York, prin intermediul căruia plăteau și luau legătura cu oficialii din Insulele Marshall. Începând din 2016, ei i-au contactat pe reprezentanții insulei în încercarea de a crea o entitate semi-autonomă pe atolul Rongelap, o zonă abandonată în urma testării bombelor cu hidrogen ale SUA în anii 1950. Autoritățile americane spun că Yan și Zhao și-au propus „să schimbe în mod semnificativ legile de pe insulă”, prin reducerea taxelor și relaxarea restricțiilor de imigrare, pentru a atrage investiții străine. Aceștia susțin că cei doi au luat masa cu cel puțin șase oficiali și parlamentari ai Insulelor Marshall, plătindu-le zborurile și cazarea în hoteluri din New York, precum și din Hong Kong, unde oficialii au participat la o conferință de promovare a RSA.

Un oficial care a acceptat mită l-a numit apoi pe Yan consilier special al Insulelor Marshall, iar cei doi au obținut cetățenie.

În 2018, parlamentarii care luaseră mită au introdus în parlament un proiect de lege care sprijinea crearea regiunii semi-autonome.

„Inculpații au oferit mită și alte stimulente pentru a obține sprijinul parlamentarilor pentru proiectul de lege”, se arată în foaia de acuzare a Departamentului de Justiție al SUA. Cu toate acestea, proiectul de lege nu a fost adoptat de parlament, din cauza opoziției ferme a președintelui de atunci al insulei, Hilda Heine.

În acea perioadă, Heine îi acuzase pe oponenții săi că lucrează în numele Chinei și că încercau să securizeze atolul pentru a-l transforma într-o „țară în interiorul unei țări”. Dar Heine a pierdut alegerile generale din 2019. Un nou parlament, numit în 2020, a adoptat apoi o rezoluție care a aprobat conceptul de RSA – deschizând calea pentru un nou proiect de lege care să o creeze. Dar, în 2020, Yan și Zhao au fost reținuți în Thailanda. Ei au fost acuzați în SUA pentru infracțiuni de corupție, spălare de bani și dare de mită.

Luni, Heine s-a alăturat celor care cer guvernului Insulelor Marshall să abordeze problema. „Ce vor face Nitijela [parlamentul] și guvernul în privința acestui mare ochi negru al Insulelor Marshall?” a întrebat ea, potrivit presei locale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă