Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan: Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată de martiri
16 Februarie 2023, 16:53 (actualizat 16 Februarie 2023, 17:17)
(actualizat 16 Februarie 2023, 17:17) | Știrile TVR

Timişoara este oraş-martir şi, prin prisma acestui fapt, îşi merită atributul onorific de „Capitală Europeană a Culturii”, a transmis Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, în apropierea deschiderii oficiale a Programului „2023 – Timişoara, Capitală Europeană a Culturii”, care va avea loc vineri.

„Omul se naște o singură dată în viață. O Țară se naște de mai multe ori. Ultima dată, România s-a născut în decembrie ’89 la Timișoara. Nu s-a născut din stâncă, ci din cenușa și sângele martirilor timișoreni. Și astăzi trandafirii din Timișoara sunt roșii, căci se hrănesc încă din sângele cald al martirilor. Tot aici au lăstărit primii muguri ai democrației românești”, transmite Mitropolitul Banatului.

„Atribuirea titlului onorific de Capitală Culturală Europeană acestei cetăți înseamnă pentru locuitorii ei o floare a recunoștinței dăruită martirilor din decembrie 1989. Acești martiri au visat și au luptat pentru ca România să-și recapete locul pe harta Europei. Cred că Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată de martiri”, subliniază sfinția sa.

În mesajul său, ierarhul a amintit că, anul acesta, la Timişoara, se va desfăşura Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi: „În contextul manifestărilor consacrate Capitalei Europene a Culturii, mitropolia noastră organizează, în perioada 31 august – 3 septembrie, Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, la care vor participa 3.500-4.000 de tineri din țară și de peste hotare, cărora dorim să le prezentăm istoria, cultura și spiritualitatea Banatului”.

„Nădăjduind că toți cei implicați în organizarea manifestărilor din Timișoara vor promova valorile culturii bănățene, rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvinteze orașul și județul nostru, să dăruiască celor implicați în aceste evenimente și oaspeților care vor veni din țară și de peste hotare , bucurie și pace, lumină și har întru cultivarea comuniunii de iubire, a respectului și a prieteniei între oameni și popoare”, a încheie Mitropolitul Ioan.

Sursa: basilica.ro