Mitropolitul Irineu al Olteniei, blestem pentru preoți și credincioși. Explicații după apariția documentului prin care vrea să impună ordinea la Mănăstirea Frasinei

11 ianuarie 2023, 17:59

În actul intitulat „Document de Legământ cu Blestem” semnat de Mitropolitul Olteniei Irineu și de starețul Mănăstirii Frasinei scrie negru pe alb că cei care vor săvârși sau vor participa la vreo slujbă în biserica situată în apropierea Mănăstirii Frasinei cad „sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici, să se caterisească, iar de sunt mireni, să se afurisească, iar de este vreun preot de mir și va încălca acest legământ, să fie în aceeași osândă”.

Blestemul vine după ce câțiva călugări care țin de Mănăstirea Frasinei, unde accesul femeilor este interzis, au refuzat să asculte de ierarhul locului și au continuat să slujească și în biserica din apropierea mănăstirii, unde accesul femeilor nu este oprit. Motivul? Biserica ar fi fost construită din neascultare și cu încălcarea blestemului Sfântului Calinic, de acum aproape un secol și jumătate.

Demersul a fost taxat de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Vasile Bănescu a explicat că „Decizia este, în esență, aceea ca monahii Mănăstirii Frăsinei să slujească exclusiv în biserica mănăstirii, nu și la biserica situată la câțiva km de aceasta”, doar că modul de comunicare lasă de dorit.

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: Reprezentanții Patriarhiei țin să precizeze că, în cazul de față, prin blestemul rostit, Mitropolitul Olteniei nu a făcut altceva decât să își exprime autoritatea printr-un limbaj sever şi învechit.

Poziția Patriarhiei a determinat Mitropolia Olteniei în timp foarte scurt să-și revizuiască demersul.

Claudia Predilă, jurnalist TVR: Într-un comunicat, Mitropolia Olteniei a precizat că nu este vorba despre un blestem la adresa vreunui cleric sau mirean, ci o lămurire canonică a Legământului Sfântului Ierarh Calinic, întărit din dragoste și grijă părintească de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.

Marius Vasileanu, profesor, Antropologia Religiilor: În mod evident, pentru lumea de astăzi trebuie găsite modalități mult mai inteligente, mai subtile, care să fie seducătoare pentru credincioși și chiar pentru monahi, nicidecum imperative de tipul acesta, care pe de altă parte au o altă față a monedei: îndepărtează oamenii de Biserică.

Potrivit învățăturii Bisericii, blestemul este un gest primitiv, considerat chiar ca fiind un păcat foarte grav.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă