Moțiunea de cenzură nu a mai fost dezbătută și nici supusă votului. Ședința a fost închisă din lipsă de cvorum. Ciolacu: „A fost o strategie de a nu se face cvorum, de a nu se da vot”

31 august 2020, 07:58

Marcel Ciolacu: „Am început furtunos, cu o pauză de o oră. Toată lumea la grupurile parlamentare„.

Așa a început ședința în care parlamentarii ar fi trebuit să dezbată și să voteze moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva guvernului Orban – cu o pauză de o oră și jumătate, astfel încât mai mulți aleși să poată ajunge în sala de plen.

Liderul PSD Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, a dat asigurări până în ultimul moment că social democrații și aliații lor de la Pro România, ALDE și neafiliați vor fi în sală. O oră le-a dat timp să vină și să spună „prezent”. Dar 3 social democrați sunt în concediu medical și doi au lipsit nemotivat: Carmen Dan, Natalia Pațurcă, Dan Ciocan, Cătălin Rădulescu și Adrian Todor.

Șeful lor de partid este hotărât să îi dea pe toți afară.

Pro Europa a avut un singur absent.

Parlamentarii PNL, USR, PMP și cei ai minorităților naționale nu au fost prezenți în sală. UDMR a condiționat asigurarea cvorumului de prezența în sală a tuturor parlamentarilor care au inițiat moțiunea.

În tot acest timp, premierul Ludovic Orban a rămas în sala de plen, încrezător că demersul social democraților va eșua.

Înaintea ședinței în care urma să fie dezbătută și votată moțiunea de cenzură, președintele Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor să nu fie complici la acest act pe care îl consideră iresponsabil și a lansat un atac dur la PSD.

Acum, soarta moțiunii este incertă. Fie se mai face o încercare pentru votarea ei, fie PSD va depune o nouă moțiune în sesiunea de toamnă, care începe marți.

Judecătorii CCR vor decide dacă există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

__________________________________________

ACTUALIZARE 17.16 Premierul Ludovic Orban a reiterat faptul că moțiunea de cenzură este în afara cadrului constituțional.

„În ceea ce ne privește ca guvern, considerăm că ceea ce s-a întâmplat astăzi este extrem de benefic pentru România”, a adăugat șeful executivului.

ACTUALIZARE 17.00 Ședința a fost închisă din lipsă de cvorum.

„Am procedat la verificarea întrunirii cvorumului legal în vederea exprimării votului asupra ordinii de zi și a sesiunii extraordinare, acesta fiind de 226. Întrucât am constatat inexistența cvorumului, nu am putut proceda la supunerea la vot a sesiunii extraordinare. Vă mulțumesc, declar ședința închisă”, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Menționăm că era necesară prezența a 233 de deputaţi şi senatori. Moțiunea de cenzură a fost depusă de 205 parlamentari PSD.

Şapte parlamentari PSD sau afiliaţi grupurilor social-democraţilor au lipsit de la şedinţa comună de plen. Este vorba despre senatorii PSD Carmen Dan şi Roxana Paţurcă, de deputaţii PSD Adrian Todor, Cătălin Rădulescu, Dan Ciocan şi despre deputaţii afiliaţi grupului PSD Marian Cucşa şi Sorin Bota (Partidul Republican).

„A fost o strategie de a nu se face cvorum, de a nu se da vot. Eu am spus că vom avea 250 de voturi. Astăzi nu s-a dat vot. Dacă s-ar fi votat o moțiune… Matematic, PSD nu are 233 de voturi. Am încercat să creăm o majoritate. Nu s-a creat cvorum”, a subliniat Marcel Ciolacu, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

PNL, USR, PMP și UDMR au anunțat că nu vor participa la vot.

ACTUALIZARE 15.36: Parlamentarii s-au reunit în sala de plen. Se face prezența, prin apel nominal.

ACTUALIZARE 14.30: Ședința de plen pentru dezbaterea și votul moțiunii de cenzură programată să înceapă la ora 14.00 a fost suspendată, din lipsă de cvroum. Parlamentarii au fost rechemați în sală la 15.30 pentru prezență. La deschiderea ședință au fost prezenți 170 senatori și deputați din totalul de 465.

După o consultare dintre liderii grupurilor parlamentare, ședința a fost suspendată o oră. Dacă se va constata că prezența nu este suficientă, este posibilă o amânare a votului la moțiunea de cenzură. Premierul Ludovic Orban și miniștrii din cabinetul său sunt prezenți în sala de plen a Parlamentului.

Orban afirmase că poziția politică a liberalilor este foarte clară – „noi nu participăm la această poțiune de cianură”. Parlamentarii PMP și USR au anunțat că nu vor fi prezenți în sală.

ACTUALIZARE 12.00: Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că parlamentarii PNL nu participă la dezbaterea în Parlament a moţiunii de cenzură, însă Guvernul va fi prezent. Șeful executivului a adăugat că moţiunea este în afara Constituţiei.

ACTUALIZARE 11.36: Președintele Klaus Iohannis susține, într-un comunicat de presă, că ”depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19”. Șeful statului acuză PSD că vrea să pună mâna pe putere cu orice preț și face un apel la parlamentari să nu devină complici la iresponsabilitate.

ACTUALIZARE 10.41: Jurnalistul Ion M. Ioniță c0nsideră că PSD are șanse să dărâme Guvernul, având cei mai mulți parlamentari, dar având în vedere întâlnirile și negocierile din ultimele zile, moțiunea se joacă, în opinia sa, până la ultimul vot. ”Pe termen lung, schimbarea Guvernului nu ar fi un dezavantaj pentru PNL, care ar fi scos în opoziție”, consideră Ioniță.

ACTUALIZARE 08.00 Parlamentul dezbate și votează moțiunea într-o ședință care începe la ora 14.00. Care sunt însă șansele ca moțiunea să fie adoptată și astfel Guvernul să fie demis?

PSD are 137 deputați și 70 de senatori, deci, teoretic, 207 voturi în total. La acestea se adaugă 24 de voturi ale parlamentarilor de la PRO Romania si alte 3 voturi care vin de la parlamentarii ALDE. In total, pe hârtie, sunt 234 de voturi, suficiente pentru adoptarea moțiunii de cenzura pentru care este nevoie de 233 de voturi.

În același timp, PSD și Pro România au calculat inițial că vor avea 250 de voturi dar, după ce i-au dezertat câțiva aleși, Victor Ponta nu mai e sigur pe succesul moțiunii.

„Deja s-a negociat rezultatul moțiunii de mâine și chiar dacă noi toți, cei de la Pro România, o să votăm moțiunea de mâine, deja rezultatul cred că s-a și scris, s-au numărat și voturile. Nu se întâmpla nimic mâine, ramânem cu Orban”, a spus Ponta, ceea ce i-a iritat pe partenerii de la PSD. Social-democrații își îndeamnă aliații să onoreze angajamentul de susținere a moțiunii.

ALDE votează moțiunea de cenzură depusă de PSD „cu două mâini”, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu.

USR și PMP au anunțat că nu vor participa la votul pentru moțiunea de cenzură, în timp ce UDMR a susținut că va decide luni cum va vota, cu toate că liderul Uniunii, Kelemen Hunor, spunea că „există cel puțin 1.000 de motive ca UDMR să voteze împotriva Guvernului”, însă există și contraargumente.

PNL a anunțat că parlamentarii liberali nu participă la votul asupra moțiunii de cenzură. Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus la CCR sesizarea referitoare la conflictul juridic de natură constituțională determinat de moțiunea de cenzură. El critica PSD, spunând că e un „partid de piromani care dau foc la țară”, iar Guvernul este „pompier”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite