Mobilizarea parţială decretată în Rusia stârneşte valuri de proteste în toate regiunile
26 Septembrie 2022, 10:00 (actualizat 26 Septembrie 2022, 10:57)
(actualizat 26 Septembrie 2022, 10:57) | Știrile TVR

Mobilizarea parţială decretată în Rusia stârneşte valuri de proteste în toate regiunile. Cu toate acestea tinerii eligibili pentru recrutare sunt nevoiţi să vină la comisariate în caz contrar ei riscă ani grei de închisoare. Unii bărbaţi încearcă să fugă din Rusia cât timp graniţele încă mai sunt deschise. Alţii nu au încotro şi plecă pe front.

După decretul de mobilizare parţială semnat de Vladimir Putin fiecare regiune în parte parcă s-a întrecut pe sine în a-şi îndeplini planul cu numărul de militari ce urmează să fie trimişi pe frontul din Ucraina.

În Extremul Orient şi în alte regiuni din Siberia au fost multe cazuri în care bărbaţi, care nu se încadrau criteriilor stabilite de Ministerul Apărării s-au trezit cu citaţie la comisariat.

Ministerul rus al Apărării avertizează acum comisariatele regionale să fie mai atente şi să nu facă exces de zel. După ce amendamentele din Codul penal au intrat în vigoare, mai ales cele care prevăd închisoare de până la 10 ani dacă te eschivezi de la mobilizare, tinerii vin la comisariat măcar să facă act de prezenţă şi speră ca specialitatea lor să nu fie cerută pe front, cel puţin deocamdată.

Valul de mobilizare forţată a creat nemulţumire şi tensiuni puternice în societatea rusă.

Proteste au loc în mai multe oraşe din Federaţia Rusă iar forţele de ordine încearcă să înăbuşe cu brutalitate orice formă de nesupunere civică.