Modelul suedez, unul de succes în pandemie. Autoritățile nu iau în calcul restricții la nivel național

20 septembrie 2020, 15:53

În timp ce restul lumii s-a închis, s-a acoperit cu măști și a practicat distanțarea, suedezii și-au văzut de viață aproape la fel ca înainte de pandemie.

Hulită de unii și lăudată de alții, această strategie începe acum să atragă tot mai multe priviri.

În timp ce majoritatea statelor din Europa au cazuri record de mii sau chiar zeci de mii pe zi, suedezii au cel mai scăzut bilanț zilnic de pe continent.

Iar cazurile grave sunt aproape neglijabile, doar 14 pacienți infectați cu noul coronavirus sunt la ATI. Asta nu înseamnă că pericolul a trecut și că nu poate urma un al doilea val.

Anders Tegnell, epidemiologul şef al Suediei: Acum observăm o oarecare creştere a cazurilor, mai ales în rândul liceenilor, care s-au intors în bănci şi socializează. Dar pentru ei acest virus nu este foarte periculos. Şi nici nu pare că se răspândeşte în restul societăţii.

Rata mortalității în Suedia era foarte mare în primăvară, cele mai multe victime fiind înregistrate în căminele de bătrâni. Acolo s-au luat cel mai multe măsuri pentru protejarea celor vulenarbili.

Pentru restul populației au fost doar recomandări, inclusiv purtatul măștii care nu a fost niciodată o obligație.

Carol Reosengard, asistent social: A fost o decizie bună să nu impună purtarea de mască pentru că pe mulţi îi văd cu ea sub bărbie sau şi-o dau jos să fumeze, să bea apă şi o pun după aia loc, şi nu aşa trebuie folosite.

La fel și acum, autoritățile sunt decise să-și continue strategia chiar dacă nu exclud unele măsuri localizate. În niciun caz însă pe termen lung sau cu titlu de obligație.

Lena Hallengren, ministrul Sănătăţii din Suedia: Dacă o să apară un focar localizat, desigur, vom avea unele măsuri diferite, care ar putea să includă purtarea de mască în anumite locuri şi pentru anumite perioade. Dar nimic de lungă durată. În niciun caz nu o să purtăm mască cu anii.

De la debutul pandemiei, singurele interdicții în Suedia au fost grupurile mai mari de 50 de persoane. Acum, rata de infectare în țara nordică este de 10 ori mai mică decât în Spania, de 6 ori comparativ cu Franța și la jumătate față de vecina Danemarca, toate aceste țării fiind printre cele care au avut cele mai dure măsuri anti-covid.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite