Momentul critic din spatele contraofensivei fulgerătoare a ucrainenilor în Harkov. Planul care a dus la zdrobirea trupelor ruse

14 septembrie 2022, 15:48

Așa s-a retras armata rusă din orașul Balaklia din nord-estul Ucrainei, frenetic, haotic, în timp ce armata ucraineană se apropia într-o contraofensivă care a căpătat o tracțiune tot mai mare în ultimele zile,  scrie The New York Times. Atacurile fulgerătoare au permis armatei Ucrainei să recucerească sute de mile pătrate de teritoriu, orașe strategice și tehnică militară rusească.

Strategia din spatele câștigurilor teritoriale rapide ale Ucrainei din ultimele zile a început să prindă contur cu luni în urmă în timpul unei serii de conversații intense între oficialii ucraineni și americani despre calea de urmat în războiul împotriva Rusiei, potrivit oficialilor americani.

Contraofensiva – revizuită în această vară din forma sa inițială, după discuții urgente între înalți oficiali americani și ucraineni – a depășit majoritatea previziunilor. Forțele ucrainene pur și simplu au devastat comanda și controlul Rusiei și par gata să valorifice progresele lor în nord-estul țării printr-o altă campanie în sud.

Pregătirile au început la scurt timp după ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a spus generalilor săi că dorește o mișcare dramatică pentru a demonstra că țara sa poate respinge invazia rusă. Sub ordinele sale, armata ucraineană a conceput un plan pentru a lansa un asalt larg în sud menit să ducă recâștigarea Hersonului și tăierea Mariupolului de forța rusească din est.

Generalii ucraineni și oficialii americani credeau că un astfel de atac la scară largă ar provoca victime imense și că nu vor reuși rapid să captureze bucăți mari de teritoriu. Ucrainenii înregistrau deja sute de victime zilnic. Forțele ruse întâmpinau pierderi similare, dar se înaintau în continuare, distrugând orașele ucrainene din regiunea de est a Donbasului.

Reticenți multă vreme în a împărtăși detaliile planurilor lor, comandanții ucraineni au început să se deschidă mai mult în relația cu oficialii de informații americani și britanici și să ceară sfaturi.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, și Andriy Yermak, un consilier de top al lui Volodimir Zelenski, au vorbit de mai multe ori despre planificarea contraofensivei, potrivit unui înalt oficial al administrației. Generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major, și înalți lideri militari ucraineni au discutat în mod regulat despre sprijin militar și informațional.

Iar la Kiev, oficialii militari ucraineni și britanici au continuat să lucreze împreună în timp ce noul atașat american al apărării, generalul Garrick Harmon, a început să aibă sesiuni zilnice cu ofițerii de top ai Ucrainei.

Timpul era esențial, credeau oficialii americani și ucraineni. Pentru a organiza un contraatac eficient, ucrainenii trebuiau să se miște înaintea primei ninsori, când liderul de la Kremlin ar putea să-și folosească pârghia aprovizionării cu gaze pentru a strânge cu ușa Europa.

Un moment critic în această vară a venit în timpul unui joc de război organizat de oficiali americani și ucraineni, menit să testeze succesul unei ofensive ample în sud. Exercițiul, prezentat anterior de CNN, sugera că o astfel de ofensivă va eșua. Înarmați cu scepticismul american, oficialii militari ucraineni s-au întors la Zelenski.

„Am făcut niște modele și niște exerciții de masă”, a spus Colin Kahl, șeful de politică al Pentagonului, într-un interviu telefonic. „Acest set de exerciții a sugerat că anumite căi pentru o contraofensivă ar putea avea mai mult succes decât altele. Am oferit acel sfat, iar apoi ucrainenii l-au interiorizat și au luat propria decizie.”

Miza era uriașă. Ucraina trebuia să demonstreze că acesta nu avea să devină doar un alt conflict înghețat și că ar putea recâștiga un teritoriu, atât pentru moralul poporului său, cât și pentru a consolida sprijinul Occidentului.

Pe tot parcursul lunii august, la ordinul ucrainenilor, oficialii americani au intensificat fluxurile de informații despre poziția forțelor ruse, evidențiind slăbiciunile liniilor ruse. Informațiile au mai indicat că Moscova va avea dificultăți a-și întări rapid trupele din nord-estul Ucrainei sau în a-și muta trupe din sud, chiar și dacă va detecta pregătirile ucrainene pentru contraofensivă.

„Am văzut faptul că rușii și-au mutat de fapt multe dintre cele mai bune forțe în sud, în pregătirea celeilalte contraofensive începută de ucraineni”, a subliniat Kahl. „Așadar, am avut motive să credem că, din cauza provocărilor morale persistente și a presiunii ucrainenilor, ar putea exista buzunare ale armatei ruse care sunt mai fragile decât par pe hârtie.”

În loc de o ofensivă mare, armata ucraineană a propus două. Una în Herson, care ar dura, cel mai probabil, zile sau săptămâni înainte de orice rezultat dramatic, asta din cauza concentrării trupelor ruse. Cealaltă era planificată în apropiere de Harkov.

Împreună, Marea Britanie, Statele Unite și Ucraina au efectuat o evaluare a noului plan, încercând să-l aplice într-o simulare de război încă o dată. De data aceasta, oficialii din cele trei țări au convenit că va funcționa – și că îi va oferi lui Volodimir Zelenski ceea ce și-a dorit: o victorie mare și clară.

Însă planul, potrivit unui ofițer din statul major din Kiev, depindea în întregime de mărimea și ritmul ajutorului militar suplimentar din partea Statelor Unite.

Restul detaliilor decisive despre culisele ofensivei ucrainiene, miercuri seară, de la 22.00, în emisiunea „Context” de pe TVR Info.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite