Moţiunea simplă a PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea a fost respinsă. PSD și AUR susțin că votul nu trebuia dat și pe tablete și că, de fapt, moțiunea ar fi trecut

15 iunie 2021, 06:44

ACTUALIZARE Vicepreședintele Camerei Deputaților, Cristina Prună, declară închise ședința și votul și spune parlamentarilor din Opoziție că se pot adresa Curții Constituționale, dacă sunt nemulțumiți.

 

ACTUALIZARE Ionuț Moșteanu (USR): Vot electronic înseamnă vot electronic, cu cartelă sau cu tabletă.

ACTUALIZARE Alfred Simonis (PSD): D-voastră, de la PNL și USR PLUS, sunteți mai chiulangii. Este pentru prima oară când votul din sală este favorabil moțiunii.

ACTUALIZARE Gabriel Andronache (PNL): Dacă susțineți că moțiunea a căzut pe votul din sală, atunci și cea împotriva ministrului Vlad Voiculescu a căzut tot cu votul din sală. Deci: votul electronic este format din cele două componente și asta am votat dintotdeauna. În raport cu ce spuneți d-voastră, au fost multe hotărâri pe care le-am votat așa, intraconstituționale, și nu sunt acte normative. Deci d-voastră spuneți că puneți sub semnul întrebării toate hotărârile Camerei Deputaților?

ACTUALIZARE Alfred Simonis (PSD) spune că legea a fost încălcată.

ACTUALIZARE Mihai Badea (USR): Regulamentul Camerei Deputaților nu este lege.

ACTUALIZARE Gabriel Andronache (PNL) susține că trebuie verificat ce înseamnă vot pe tabletă, cu cartelă și cu mâna. „Nu confundați perioada de urgență cu mijloacele actuale. Ca atare, votul dat pe tabletă este votul corect, moțiunea a fost respinsă”.

ACTUALIZARE George Simion (AUR) spune: „conform Regulamentului Camerei Deputaților, moțiunea a trecut”.

ACTUALIZARE Alfred Simonis (PSD) spune că moțiunea a fost adoptată, de fapt, pentru că moțiunea simplă nu ar fi un act normativ. „Rezultatul, pe votul din sală, ne arată o diferență de 20 de voturi în favoarea moțiunii. Votul nu poate fi dat pe tablete”.

ACTUALIZARE Se votează moțiunea. 171 de voturi contra, 143 de voturi pentru, 1 abținere. Moțiunea simplă a fost respinsă.

––––––––––––––––––––––––––––

Deputaţii au dezbătut luni moţiunea intitulată „Cristian Ghinea – de la zero la abis”, semnată de 82 de deputaţi PSD.

PSD a susţinut în moţiune că se impune demiterea urgentă a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pentru că acesta a dat dovadă de „diletantism managerial”, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este „un dezastru” şi „distruge România pentru următorii cinci ani”.

„Ce blestem pe această ţară ca tocmai cel care a îngropat fondurile europene în 2016 să aibă în pix miliardele de euro promise de Iohannis, pe care să le facă praf! Semnalele sunt clare: fiecare zi cu Ghinea la butoane înseamnă pierderi imense din fondurile europene şi scufundarea în abisul austerităţii. Absorbţia curentă este la pământ, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un dezastru, iar programele din Cadrul Financiar 2021 – 2027 nu există nici pe hârtie. În fiecare zi, România pierde bani mulţi din cauza incompetenţei ministrului Ghinea”, susţine PSD.

Ministrul Cristian Ghinea a afirmat că textul moţiunii este un „banc prost”, susţinând că sunt „cinci mari minciuni” în document care se pot verifica uşor din informaţii publice.

„Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot spus la dezbaterile din comisiile de afaceri europene că ar fi bine să discutam pe bune, serios, aşezat despre fondurile europene. Văd şi azi aici că nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că va suspenda contul pentru fake news. Sunt cinci mari minciuni în această moţiune pe care oricine le putea verifica uşor din informaţii publice. Trebuie doar să citiţi”, a declarat ministrul.

În opinia lui Cristian Ghinea, sunt opt motive pentru care „PSD fuge de PNRR ca dracu de tămâie”, menţionând, printre altele, examenul naţional pentru toţi funcţionarii publici pe baza meritocratică, reformarea companiilor de stat, tăierea accesului mafiei la păduri şi faptul că a prevăzut în plan „un sistem foarte strict de monitorizare şi prevenţie a fraudelor”.

„Haideţi să vorbim despre ce vă doare cu adevărat! Văd că sunteţi foarte supăraţi pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Adevărul este că după ce PNRR reuşeşte – şi va reuşi – partidul sărăciei, partidul subdezvoltării, partidul corupţiei, adică PSD, nu-şi va mai găsi locul şi menirea în România, pentru că PNRR înseamnă că vom repara România după ce aţi stricat voi. PNRR înseamnă opusul a ceea ce face PSD în România atunci când apucă să guverneze”, a declarat Ghinea.

Potrivit regulamentului, moţiunea simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Procedural, o moţiune simplă împotriva unui ministru nu are efect juridic şi, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite