Motivele scumpirilor din energie vor fi analizate la nivel european, a anunțat, la București, Ursula von der Leyen. Ministrul Virgil Popescu, explicații în Parlament

27 septembrie 2021, 20:14

Scandalul și schimburile tăioase de replici nu au lipsit din plenul Camerei Deputaților, unde ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat piept cu nemulțumirea opoziției privind creșterea îngrijorătoare a facturilor la energie și gaz.

O soluție a venit însă de la parlamentarii din Grupul minorităților, cei care l-au invitat pe Virgil Popescu în Parlament.

Varujan Pambuccian, deputat Grupul minorităților naționale: „Soluția este să plafonăm prin impozitare, și nu pe 3 luni, pe 6 luni,  ci pe 6 ani, timp în care să rezolvăm problema trecerii zonei de producție a energiei electrice pe resursă nucleară, geotermală și ce mai putem dezvolta„.

Deși ia în considerare propunerea, Guvernul se concentrează deocamdată pe legea consumatorului vulnerabil.

Experții din piața energiei consideră că situația în care a ajuns acum România are mai multe cauze – unele la nivel regional, altele specifice României.

Pentru subvenţiile la electricitate, fondurile vor veni din taxa pe venitul suplimentar al companiei Hidroelectrica, a explicat Virgil Popescu.

Motivele scumpirilor sunt analizate și la nivel european, pentru că nu doar România se confruntă cu astfel de probleme, a anunțat Ursula von der Leyen.

Nu e un fenomen care afectează doar Europa, ci întreaga planetă, pentru că prețurile la gaze naturale cresc peste tot. Săptămâna viitoare, la reuniunea informală a Consiliului Uniunii Europene din Slovenia, vom discuta acest subiect, iar Comisia va veni cu propuneri ce se pot realiza pe plan european„, a declarat von der Leyen.

În privinţa gazelor, subvenţia reprezintă 25% din factură, iar sursa de finanţare e bugetul de stat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite