Muniție de două miliarde de euro pentru Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: E un pas strategic. Ne face să fim încrezători în unitatea noastră, în drumul ferm către victoria împotriva unui stat terorist
21 Martie 2023, 08:48 (actualizat 21 Martie 2023, 08:56)
(actualizat 21 Martie 2023, 08:56) | Știrile TVR

17 țări din Uniunea Europeană, între care și România, au convenit să cumpere în comun muniții de artilerie în valoare de două miliarde de euro, pe care să le ofere Ucrainei. Cele 17 state membre, plus Norvegia, vor da Ucrainei un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni.

Acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze, în principal de calibrul 155 mm.

Finanţarea de un miliard de euro va fi asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace.

Ulterior, o sumă de încă un miliard de euro va fi folosită de Agenţia Europeană pentru Apărare pentru achiziţii comune de obuze destinate, de asemenea, Ucrainei.

”Partenerii noștri europeni au decis un plan comun prin care accelerează livrările de muniție pentru artileria noastră. E o decizie de două miliarde de euro. E vorba atât de livrări urgente, cât și de producția de muniție. E un pas strategic. Ne face să fim încrezători în unitatea noastră, în drumul ferm către victoria împotriva unui stat terorist”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.