Muzeul Naţional al Literaturii din Capitală, premiat la nivel european pentru implicarea socială şi misiunea educativă
24 Septembrie 2021, 18:17 | Știrile TVR

Muzeul Naţional al Literaturii din Capitală a câştigat un mare premiu european, cel oferit de fundaţia DASA, ce recompenează mai ales implicarea socială şi misiunea educativă. Din 2017, Muzeul Literaturii are un sediu nou, aproape de Calea Victoriei, şi expoziţii moderne, interactive, racordate la noile tehnologii. Dacă-l vizitaţi o să găsiţi unul dintre puţinele muzee cu aer occidental de la noi.

Câştigătorul premiului DASA pentru sezonul 2020-2021 este Muzeul Naţional al Literaturii din Bucureşti! Ceremonia de premiere, organizată de European Museum Academy s-a ţinut online.

Juriul a premiat muzeul pentru implicarea socială, pentru felul modern de abordare a expoziţiior, centrat pe ideea de educaţie şi de literatură interactivă.

Muzeul a concurat cu expoziţia principală şi cu cea de la Casa Memorială Anton Pann, care a fost refăcută aproape complet în 2018. Arhitectul care s-a implicat în realizarea expunerii spune că miza a fost să-i apropie pe oameni de literatură şi de cuvânt.

Fiindca n-au rămas prea multe obiecte de patrimoniu din vremea lui Pann în casa lui memorială, povestea e spusă cu ajutorul unui anumit tp de tehnologie.

Pentru premiul DASA, Muzeul Naţional al Literaturii a fost în competiţie cu instituţii din Elveţia şi Olanda, care beneficiază de fonduri importante. Asta în timp ce la Bucureşti, Muzeul Literaturii are un buget la limita supravieţuirii.

Muzeul Naţional al Literaturii din Capitală e al treilea muzeu din România care câştigă un premiu european, după Muzeul Ţăranului în 1996 şi Complexul Astra de la Sibiu în 2019.