Muzica lumii, pe Internet. În perioada izolării la domiciliu, publicul consumator de artă a migrat în mediul online

Datorită Festivalului Enescu - începând cu data de 18 martie - casele noastre s-au transformat în săli de concerte
Datorită Festivalului Enescu - începând cu data de 18 martie - casele noastre s-au transformat în săli de concerte
6 aprilie 2020, 14:23

De la o zi la alta informațiile culturale explodează, iar internetul a devenit ca un film de acțiune în care totul se derulează la cote maxime de adrenalină. Senzația pe care o trăim este că suntem și actori și spectatori. De ce ? Pentru că suntem invitați să fim părtași la zeci de evenimente și noutăți ce se succed cu o repeziciune de-a dreptul amețitoare: transmisii live, înregistrări de excepție, spectacole de teatru, concerte de muzică clasică, dans contemporan, muzee virtuale, cursuri, audio-books, jocuri educative sau filme documentare, dar și alte propuneri extrem de interesante.

Oferta este nelimitată. Iar noi avem de jucat un rol destul de ingrat: acela de a încerca să alegem ceea ce ne dorim mai mult să vedem.

Și este dificil, pentru că suprasolicitarea acestei aparente opțiuni ne face să ne dorim și mai mult.

Statul în casă s-a transformat într-o vânătoare de “happening-uri” culturale online și cu siguranță, dacă știm să profităm de această perioadă, vom ieși mai învățați și mai câștigați ca niciodată.

În ceea ce privește platformele dedicate muzicii clasice, zilele acestea ne-au oferit reale privilegii, pentru că avem ocazia să urmărim transmisii live și înregistrări de o valoare incontestabilă, cu interpreți pe măsură. Vă oferim o listă cu cele mai titrate entități muzicale ale lumii, ce oferă în perioada aceasta un regal muzical de care sper să ne bucurăm și în perioada când vom fi ieșit cu bine din carantină și autoizolare.

Începem cu site-ul dedicat Festivalului Internațional George Enescu, pentru că Festivalul Enescu este un brand de țară și este evenimentul lumină pe care Televiziunea Română l-a difuzat de la prima sa ediție, din anul 1958.

Datorită Festivalului Enescu – începând cu data de 18 martie – casele noastre s-au transformat în săli de concerte. Programele de excepție au fost și sunt în continuare oferite gratuit – întregii lumi – pe site-ul www.festivalenescu.ro. Un concert rămâne online timp de patru zile, iar proiectul se anunță pe o perioadă nedeterminată, ceea ce ne bucură nespus pe toți cei care iubim muzica clasică.

Multe emoții frumoase se anunță prin acest demers, iar anunțul făcut de organizatorii Festivalului în momentul lansării proiectului a stârnit și mai multe emoții: “Un adevărat Festival Internațional George Enescu online a început în data de 18 martie, pentru a oferi oamenilor din întreaga lume acces gratuit la muzică clasică de calitate. Festivalul Enescu își aduce astfel contribuția în lupta pe care umanitatea o duce împotriva COVID-19, urmând modelul marelui compozitor George Enescu, care s-a implicat în ajutorarea răniților din primul război mondial, prin puterea vindecătoare a muzicii. Bucurați-vă de puterea vindecătoare a muzicii și, dacă puteți, în loc de bilete, donați pentru asociațiile credibile care se ocupă de achiziționarea de echipamente pentru medici și asistente.”

Iată un îndemn de care ar trebui să ținem cont cu toții în această perioadă si, pe lângă minunatele concerte savurate gratuit, să încercăm să devenim lumină pentru cei din jurul nostru.

Programul pentru următoarele zile:

7-10 aprilie: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, avându-l la pupitru pe dirijorul Gergely Madaras; solistul concertului fiind violonistul Renaud Capuçon.

În program: Suita a II-a pentru orchestră în do major de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Béla Bartók și Simfonia a V-a în si bemol major de Serghei Prokofiev.

11-14 aprilie: “Peter Grimes” operă semnată de compozitorul britanic Benjamin Britten. Lucrarea a fost interpretată de Orchestra Națională a Radiofuziunii Române și de Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Paul Daniel. Ciprian Țuțu fiind dirijorul corului. Artista vizuală care semnează viziunea și regia multimedia a spectacolului este Carmen Lidia Vidu.

Acestea sunt delectările sonore pe care Festivalul Enescu ni le oferă săptămâna aceasta. Să vă bucurați de ele!

Opera de Stat din Vienahttps://www.wiener-staatsoper.at/en/

Fiecare înregistrare va fi disponibilă online timp de 24 ore. Programul îl găsiți pe site-ul filarmonicii.

Berliner Philharmonikerhttps://www.berliner-philharmoniker.de/en/

Dacă vă faceți cont pe site și folosiți codul BERLINPHIL, aveți acces la cea mai bună muzică, gratuit.

The Metropolitan Opera https://www.metopera.org

Metropolitan Opera a iniţiat programul ’’Nightly Met Opera Streams”. Accesul este gratuit, iar fiecare spectacol va fi disponibil online timp de 20 de ore.

Sydney Opera Househttps://www.sydneyoperahouse.com

La sfârșitul lunii martie celebra Sydney Opera House a dat startul unui program gratuit online intitulat ”Digital season” pe YouTube.

Broadway https://www.broadway.com

Ce ați spune de un spectacol de pe Broadway? Încercați un free-trial de 7 zile. Veți vedea că merită fără doar și poate.

Acestea ar fi călătoriile muzicale recomandate pentru această perioadă. Veritabili pași sonori ce suntem invitați să îi facem virtual prin cele mai frumoase “expoziții muzicale” ale lumii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite