NATO anunță oficial că pagubele aduse conductelor Nord Stream sunt un act de sabotaj intenționat. Orice atac deliberat va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât
29 Septembrie 2022, 13:23 (actualizat 29 Septembrie 2022, 13:48)
(actualizat 29 Septembrie 2022, 13:48) | Știrile TVR

Într-o declarație oficială, Alianța Nord Atlantică a transmis, joi, că toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că pagubele aduse conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 sunt rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, imprudente și iresponsabile. NATO mai arată că susține anchetele în curs pentru a stabili originea prejudiciului și avertizează că orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a Aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât.

Pagubele aduse conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 în apele internaționale din Marea Baltică reprezintă o mare îngrijorare, se arată în declarația oficială a NATO.

Alianța arată că toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, imprudente și iresponsabile. Aceste scurgeri cauzează riscuri pentru transport și daune substanțiale mediului. Susținem anchetele în curs pentru a stabili originea prejudiciului, transmite NATO.

Noi, în calitate de Aliați, ne-am angajat să ne pregătim, să descurajăm și să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei și a altor tactici hibride de către actorii statali și nestatali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a Aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât, se subliniază în declarația Alianței Nord Atlantice.