NATO caută șef. Mandatul lui Jens Stoltenberg se apropie de sfârșit
27 Mai 2023, 08:28 (actualizat 27 Mai 2023, 10:17)
(actualizat 27 Mai 2023, 10:17) | Știrile TVR

Mandatul actualului secretar general NATO, Jens Stoltenberg, se încheie la sfârșitul lunii septembrie, după 9 ani. Competiția pentru această funcție se desfășoară în mare parte în culise. Sunt vehiculate mai multe nume, inclusiv cel al ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, dar deocamdată niciun candidat nu e susținut în totalitate de statele membre ale Alianței.

Succesorul lui Jens Stoltenberg va prelua frâiele Alianței într-un moment critic. Va trebui să îi mențînă pe aliați uniți în susținerea Ucrainei și în același timp să protejeze organizația împotriva oricărei escaladări care ar putea atrage NATO într-un război direct cu Rusia.

Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general NATO: Viitorul, noul secretar general NATO, trebuie să îndeplineasca două imperative: să mențină unitatea Alianței și să fie capabil să vorbească în termeni duri lui Putin și altor autocrați care amenință Alianța.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat săptămâna trecutã că i-ar plăcea această funcție. Și, în timp ce unele guverne fac presiuni pentru a avea o primă femeie secretar general al NATO, premierul danez, Mette Frederiksen, se profileazã și ea ca un candidat serios.

Jamie Shea, fost purtător de cuvânt al NATO: Ţînând cont de rolul NATO astăzi, importanţa NATO, aliaţii vor căuta pe cineva care a fost prim-ministru, pentru că un premier chiar are contactele, are agenda, are posibilitatea de a suna imediat premieri şi preşedinţi ai statelor NATO şi nu numai, o persoană care poate practica diplomaţia la nivelul înalt pe care o practică NATO acum.

Mulți membri ai alianței ar dori ca succesorul lui Stoltenberg sã fie stabilit la summitul NATO de la Vilnius sau chiar înainte de reuniunea liderilor de la mijlocul lunii iulie din Lituania. Dar există și posibilitatea ca actualului lider să i se ceară, din mai multe considerente, să își prelungească mandatul pentru a patra oară.