Jens Stoltenberg: Toate indiciile arată că sunt pregătiri pe scară largă pentru atac asupra Ucrainei. Cerem Rusiei să aleagă calea diplomației; este cel mai periculos moment al generației noastre pentru securitatea europeană

22 februarie 2022, 16:16

Este cel mai periculos moment pentru securitatea europeană din timpul generației noastre – o spune secretarul General NATO la finalul reuniunii de urgență a comisiei NATO-Ucraina. Stoltenberg a felicitat Ucraina pentru modul în care s-a abținut să răspundă provocărilor. În plus, NATO îndeamna Rusia să revină la calea diplomației.

Principalele declarații ale lui  Jens Stoltenberg:

  • Condamnăm incursiunea Rusiei în Ucraina
  • Este o escaladare directă și o violare flagrantă a legii internaționale
  • Acțiunile Rusiei subminează integritatea și suveranitatea Ucrainei și are consecințe grave pentru securitatea Europei
  • Este o criza creată doar de Rusia
  • Lăudăm Ucraina pentru răspunsul restrâns pe care l-a dat provocărilor  rusești si suntem alături de poporul și guvernanții ucraineni
  • Aliații sunt uniți în a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional
  • Vom continua să furnizăm Ucrainei sprijin politic direct și aliații, de asemenea, furnizează echipament precum și ajutor financiar.
  • Luni de zile, Rusia a strâns o forță militară masivă în jurul Ucrainei, cu mai bine de 150 de mii de militari, precum și elicoptere de atac și avioane de vânătoare
  • Multiple unități sunt în formațiune de atac, sunt în teren, pregătiți să atace
  • NATO e unită și determinată să apere aliații
  • În ultimele săptămâni, aliați au lansat mii de militari în țările din flancul estic și deja au alte câteva mii pregătiți.
  • Avem avioane pregătite și avem mai bine de 120 de nave, de la Marea Nordului, până în Marea Mediterană
  • Vom continua să facem tot ceea ce este necesar pentru a apăra Alianța de la orice formă de agresiune.
  • Aliații NATO, precum și restul comunității internaționale au avertizat că va fi un cost mare dacă Rusia continuă acțiunile suplimentare împotriva Ucrainei.
  • Azi, sancțiunile economice anunțate de multe țări aliate NATO sunt binevenite precum și decizia guvernului german că u poate certifica Nord Stream 2
  • Cerem Rusiei să aleagă calea diplomației
  • Este cel mai periculos moment al generației noastre pentru securitatea europeană
  • Europa și America de Nord continuă să stea împreună în NATO și să fie pregătite să se apere una pe cealaltă.

Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:

Dacă ultimele mișcări  ale Rusiei sunt o invazie  a Ucrainei: Rusia a invadat deja Ucraina din 2014, a anexat Peninsula Crimeea. Încă din 2014 au fost forte militare ruse în Donbas si Lugasnk. Este o invazie a unei țări care este deja invadată.

Dacă sunt dovezi că au intrat trupe ruse în Ucraina: Da. Rusia a fost prezentă in ultimii ani in diferite operațiuni clandestine in Lugansk si Donețk. Vedem pregătiri pe scară largă pentru atac asupra Ucrainei.

–  O cerere pentru a primi permisiunea de a folosi trupe în afara teritoriului  Rusiei nu face decât să se adauge la ce a făcut Federația Rusă creând cel mai periculos moment pentru securitatea europeană. Rusia a făcut exact ce ne-am așteptat să facă, exact ce am avertizat să nu facă. Ieri, prin recunoașterea  republicilor populare Donețk și Lugansk nu face decât să adauge la acest comportament amenințător și agresiv. Când Rusia spune că să ne scoatem toată infrastructura din teritoriul aliaților care s-au alăturat după 1997 este total inacceptabil. E ca si cum am spune că avem aliați de categoria A și de categoria B.

–  Despre teama de un război pe scară largă: E un risc real. Împotriva acestui punct am avertizat de luni de zile. Ce am prevăzut s-a întâmplat.  E posibil ca Rusia să își schimbe parcursul și să se oprească din a continua invazia Ucrainei.  Ucraina este un partener de valoare pe care il sprijinim militar, politic, cu mijloace de autoapărare și echipamente, dar când vine vorba de aliații NATO oferim garanții de securitate absolute.

 

 

Reuniune de urgență NATO – Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  a făcut o declaraţie de presă la sediul NATO, în urma unei reuniuni extraordinare a Comisiei NATO-Ucraina.

Stoltenberg a avut în cursul zilei de marţi o întâlnire cu ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau. ”O reuniune oportună cu ministrul de externe Zbigniew Rau, al preţiosului nostru aliat al NATO, Polonia, pentru a aborda consecinţele recunoaşterii de către Rusia a (provinciilor) Doneţk şi Lugansk din Ucraina. Aceasta este o încălcare deliberată a dreptului internaţional şi a acordurilor de la Minsk, care creşte dramatic tensiunile în Europa”, a scris secretarul general al NATO pe Twitter.

La Moscova, viceministrul de externe rus Andrei Rudenko a anunţat că Rusia nu intenţionează deocamdată să desfăşoare trupe te teritoriul celor două republici separatiste pe care le-a recunoscut luni.

Două decrete semnate luni de preşedintele rus Vladimir Putin ordonă Ministerului Apărării ca ”forţele armate ale Rusiei (să-şi asume) funcţiile de menţinere a păcii pe teritoriul” celor două provincii din estul Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite