NATO face apel la Rusia pentru a-și îndeplini obligaţiile din cadrul tratatului START de reducere a armamentului nuclear
03 Februarie 2023, 15:14 | Știrile TVR

NATO a făcut apel la Rusia să-şi îndeplinească obligaţiile din cadrul tratatului START de reducere a armamentului nuclear, conform unui comunicat difuzat vineri, potrivit Agerpres. Comunicatul mai notează că Rusia împiedică SUA, din august 2022, să desfăşoare inspecţiile prevăzute în tratat.

"Este îngrijorător faptul că Rusia nu şi-a respectat obligaţiile legale, inclusiv cu privire la inspecţii, şi o chemăm să-şi îndeplinească obligaţiile din cadrul Tratatului", a transmis la rândul său pe Twitter secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.


"Aliaţii NATO continuă să ia în considerare controlul efectiv al armamentului drept o contribuţie esenţială la obiectivele noastre de securitate", se arată în comunicatul Alianţei, care nu precizează dacă nerespectarea de către Rusia a tratatului ar putea duce la denunţarea acestuia de către SUA sau ar putea determina alte reacţii.

Comunicatul menţionează că Washingtonul respectă acest tratat, singura convenţie majoră cu privire la controlul armelor care a rămas în vigoare între SUA şi Rusia.

Noul START, pe care preşedintele american Joe Biden şi cel rus, Vladimir Putin, au convenit acum doi ani să-l extindă până în 2026, limitează arsenalele nucleare ale celor două la 800 lansatoare şi 1550 de focoase fiecare.

Moscova susţine că nu mai poate face inspecţii în SUA din cauza sancţiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina.