NATO şi Germania avertizează Rusia să nu atace Ucraina
19 Ianuarie 2022, 13:12 (actualizat 19 Ianuarie 2022, 17:00)
(actualizat 19 Ianuarie 2022, 17:00) | Știrile TVR

NATO şi Germania avertizează din nou Rusia să nu atace Ucraina. Jens Stoltenberg şi Olaf Scholz au declarat la Bruxelles că, în eventualitatea unui atac, vor fi consecinţe serioase.

După discuțiile cu Olaf Scholz, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că i-a invitat pe aliați și pe Rusia să participe la o serie de întâlniri ale consiliului NATO - Rusia pentru a găși căile de a îmbunătăți situația securității după prima rundă de negocieri care a avut loc la Bruxelles.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Riscul unui conflict este real. Aliaţii din NATO îi cer Rusiei să facă un pas înapoi. Orice agresiune viitoare va aduce un preţ foarte mare pentru Moscova. NATO este o alianţă defensivă şi nu ameninţă Rusia sau altă ţară.

Germania este gata să oprească proiectul conductei North Stream 2 dacă Rusia atacă Ucraina, a precizat cancelarul Germaniei.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Ne aşteptăm ca Rusia să diminueze criză, iar asta poate include o reducere a trupelor de la frontiera Ucrainei. Desigur, suntem gata să începem un dialog serios cu Rusia despre problemele de securitate din Europa.

Este foarte posibil ca NATO să decidă suplimentarea prezenței militare în zona Marii Negre și în statele baltice, dar și să combată atacurile cibernetice dacă Rusia atacă Ucraina.

Dar, cum Alianța nu are obligația de a apăra Ucraina deoarece nu este stat membru și articolul 5 din Tratat nu poate fi activat, necesitatea unei acțiuni ar putea reveni mai degrabă Uniunii Europene. Măsurile ar putea include adoptarea de sancțiuni economice, evitarea unor presiuni din partea Rusiei cu ajutorul livrărilor de gaz și, eventual, preluarea posibililor refugiați.