Naufragiu în Marea Neagră: 21 de migranți care se îndreptau spre România au murit
23 Septembrie 2017, 10:54 (actualizat 23 Septembrie 2017, 10:56)
(actualizat 23 Septembrie 2017, 10:56) | Știrile TVR

21 de imigranţi au murit în Marea Neagră, în timp ce încercau să ajungă în România la bordul unei ambarcaţiuni. Nouă sunt daţi dispăruţi. 40 de persoane aflate la bord au fost salvate de Paza de Coastă turcă. Drama s-a petrecut la 130 de kilometri est de Istanbul. Vasul s-a răsturnat din cauza vântului puternic şi a valurilor înalte.

Naufragiul s-a produs vineri dimineață la 64 de mile marine de localitatea Kefken, situată în nord-vestul Turciei.

Majoritatea celor  70 de migranți ce se aflau la bordul  ambarcațiunii de pescuit sunt irakieni, a declarat guvernatorul districtului Kandira, citat de agenția de presă Dogan.

Ambarcațiunea a plecat din zona orașului Zonguldak (la est de Kefken) și se îndrepta către România.

Potrivit datelor prezentate de Anadolu, în perioada 13 august — 9 septembrie 834 migranți și 10 traficanți au fost opriți pe Marea Neagră în urma a șapte operațiuni de interceptare a unor ambarcațiuni. Încă 237 migranți și 5 traficanți au fost de asemenea interpelați în alte două acțiuni a căror dată nu a fost precizată.

Agenția France Presse, citată de Agerpres, notează că aproximativ 570 de migranți au debarcat în România începând din luna august.  Această rută prin Marea Neagră este acum preferată de migranți pentru a evita Grecia, țară de unde ei riscă să fie returnați către Turcia ca urmare a acordului încheiat între UE și guvernul de la Ankara.