Eveniment major în Portul Constanţa | A acostat una dintre cele mai importante nave americane - USS Mount Whitney. Prezența navelor aliate în Marea Neagră a fost atent monitorizată de marina militară rusă
13 Noiembrie 2021, 16:25 (actualizat 13 Noiembrie 2021, 23:46)
(actualizat 13 Noiembrie 2021, 23:46) | Știrile TVR

Oaspete "cu greutate" în portul Constanța. USS Mount Whitney, vasul-amiral al Flotei a șasea americane, a făcut o escală în portul Constanța, după încheierea exercițiilor desfăsurate de mai multe state NATO, în Marea Neagră. Militarii români și aliați s-au antrenat împreună pentru întărirea capacității de reacție pe mare pentru situații de criză. Prezența navelor aliate în Marea Neagră a fost atent monitorizată de marina militară rusă.

USS Mount Whitney a participat la un exercițiu naval de instruire în Marea Neagrã, alături de încă 6 nave militare din România, SUA, Turcia și Ucraina. Acțiunea a vizat consolidarea capacitãții de reacție rapidă a partenerilor NATO.

Nava de desant amfibiu USS Mount Whitney, care a poposit în portul Constanța are 189 de metri lungime, este dotată cu sisteme complexe de comandã și comunicații. Nava a atras atenția Rusiei care a monitorizat îndeaproape exercițiile din Marea Neagră.

Exercițiile desfãșurate în comun de forțele NATO în Marea Neagră au vizat aplicarea procedurilor standard ale Alianței pentru diferite scenarii de crizã.