Negocieri tensionate între SUA și Rusia la Geneva. Miza reuniunii: dezamorsarea crizei explozive în legătură cu o nouă "agresiune a Ucrainei"
10 Ianuarie 2022, 13:04 (actualizat 10 Ianuarie 2022, 22:08)
(actualizat 10 Ianuarie 2022, 22:08) | Știrile TVR

Negocierile de la Geneva pentru detensionarea situației din estul Ucrainei nu au adus niciun rezultat concret. Diplomații americani și ruși s-au așezat la masa tratativelor cu poziții inflexibile, nu au făcut concesii și singurul lucru convenit a fost să continue discuțiile în același format.

ACTUALIZARE SUA şi Rusia au încheiat consultările în domeniul securităţii de la Geneva, a anunţat  Departamentul de Stat american.

Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat că SUA au reiterat, în cadrul consultărilor de luni cu Rusia privind arhitectura de securitate, avertismentele occidentale în privinţa unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile şi au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii uşilor deschise a NATO, în timp ce viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris aceste consultări drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de compromisuri şi a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări, relatează Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.

ACTUALIZARE Negocieri sub înaltă tensiune între ruşi şi americani au început luni dimineaţă la Geneva, pe fondul temerilor legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, care pretinde o limitare a influenţei occidentale la frontierele sale, relatează AFP.

Analiştii citaţi de presa internaţională spun însă că toata lumea se pregăteşte de un eşec. Statele Unite califică drept inacceptabile pretenţiile Rusiei, iar Moscova declară că nu va face niciun fel de concesii şi că tratativele ar putea fi sistate abrupt, chiar după prima rundă de discuţii.

Negocierile au loc după săptămâni întregi în care Moscova și-a comasat trupele la granița cu Ucraina.

Occidentul acuză Rusia că pregătește o nouă invazie militară în fosta republică sovietică, în vreme ce Kremlinul dezmite și susține că este vorba despre simple exerciții militare pe care are dreptul să le desfășoare oriunde dorește pe teritoriul său.

 

Reuniunea, care a debutat la ora locală 08:55 (07:55 GMT) la sediul reprezentanţei americane din Geneva, are loc la nivel de miniştrii adjuncţi de externe - secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, şi viceministrul de externe rus Serghei Riabkov -, a indicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Delegaţia rusă a sosit puţin după ora 08:30 (07:30), după delegaţia americană, sub supravegherea poliţiei.

Situată în cartierul internaţional din Geneva, reprezentanţa americană se află la câteva sute de metri de cea a Rusiei, nu departe de sediul ONU din oraşul elveţian.

Aceasta este pentru a treia oară când Sherman şi Riabkov se întâlnesc la Geneva după summitul celor doi preşedinţi, Joe Biden şi Vladimir Putin, din iunie 2021, pe malul lacului Geneva.

Wendy Sherman şi Serghei Riabkov s-au întâlnit mai întâi pe 28 iulie la reprezentanţa permanentă a Statelor Unite, iar apoi la cea rusă, pe 30 septembrie.

Această a treia întâlnire lansează o săptămână diplomatică intensă în încercarea de dezamorsare a crizei explozive având în centru Ucraina.

La sfârşitul după-amiezii de luni sunt prevăzute conferinţe de presă.

Statele Unite şi Rusia s-au poziţionat ferm înaintea acestor negocieri. Washingtonul a avertizat asupra riscului de 'confruntare', iar Moscova a exclus orice concesie.

Secretarul de stat al american, Antony Blinken, a cerut Rusiei să evite o nouă "agresiune a Ucrainei" şi să aleagă calea diplomatică, în timp ce Kremlinul, sub presiune pentru a-şi retrage trupele de la frontiera cu Ucraina, le solicită occidentalilor garanţii privind securitatea în Europa, inclusiv că NATO nu se va extinde mai spre est.

Pe lângă discuţiile americano-ruse de luni din Elveţia, o întâlnire NATO-Rusia este prevăzută miercuri la Bruxelles, urmată de o reuniune joi la Viena a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a-i include pe europeni, care se tem să nu fie marginalizaţi.

Occidentul şi Kievul acuză Rusia că a masat aproape 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unei potenţiale invazii şi l-au ameninţat pe Vladimir Putin cu sancţiuni "masive" şi fără precedent dacă va ataca din nou Ucraina.

Aceste sancţiuni ar putea ajunge până la a exclude Rusia din sistemul financiar internaţional ori a împiedica intrarea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2.