Negocierile pentru salariul minim încep în septembrie

25 august 2021, 20:25

Aproximativ 1,6 milioane de angajați sunt încadrați oficial cu salariul minim declarat de 2.300 de lei brut. Adică 1.386 de lei în mână. E puţin, aşa că din septembrie vor începe negocierile cu patronatele şi sindicatele pentru majorare, anunţă ministrul Muncii.

Trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată.

Această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil, astfel încât să fie suportată de mediul economic şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri.

Reprezentanţii firmelor private mici şi mijlocii critică lansarea discuţiei în contextul scumpirii energie. Ei spun că nu vor putea susţine o majorare importantă a costurilor cu salariile, pentru că firmele deja sunt afectate de scumpirea gazelor și energiei electrice.

Blocul Naţional Sindical propune ca salariul minim pe economie să fie scutit de impozitul pe venit de zece la sută.

În decembrie, anul trecut, guvernul a anunţat că va prezenta până la jumătatea anului o formulă de calcul pentru majorarea sustenabilă şi predictibilă a salariului minim, dar până acum nu s-a concretizat nimic, spun patronatele.

Există o discuţie privind racordarea salariului minim la coşul minim de consum.

Preţurile se modifică constant. Evident, şi valoarea coşului se modifică constant. Şi asta ar însemna o impredictibilitate în aplicarea acestei măsuri.

La sfârșitul anului trecut, salariul minim pe economie a fost majorat cu 70 de lei brut, până la 2300 de lei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite