Nicolae Ciucă, desemnat premier de președintele Klaus Iohannis: Sperăm ca începând de joi să ne apucăm serios de treabă

22 noiembrie 2021, 13:44

Klaus Iohannis, președintele României: „Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecință, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici, de față, pentru a forma o echipă guvernamentală”.

Nicolae Ciucă, premier desemnat: „Este pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanțial pentru tot ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiții solide și foarte bine aplicate în România, precum și un program de măsuri sociale”.

Desemnarea lui Nicolae Ciucă a fost practic o formalitate, mai ales că partidele care formează noua coaliție la putere au venit împreună la consultări.

Noul guvern ar urma să fie condus de Nicolae Ciucă până în iulie 2023. Înțelegerea e ca, după această dată, până la alegerile generale, coaliția să susțină un premier social democrat. Până atunci, însă, partidele încearcă să își menajeze sensibilitățile.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Se termină o instabilitate politică creată de fosta guvernare de dreapta”.

Florin Cîțu, președintele PNL: „Această coaliție nu este o coaliție necondiționată. Voi monitoriza modul în care această coaliție va funcționa și mă voi asigura că interesele românilor nu vor fi puse niciodată sub semnul întrebării sau că stabillitatea financiară va fi pusă în pericol”.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Suntem obligați să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituției. Suntem obligați să avem proiecte de dezvoltare pe termen lung”.

Deși invitați la consultări, cei de la USR au preferat să nu meargă, iar liderii AUR s-au întors dezamăgiți.

Dacian Cioloș, președintele USR: „Președintele Iohannis și-a abandonat rolul de mediator, n-a mai jucat rolul de președinte al tuturor românilor, ci s-a poziționat ca fiind chiar nașul acestei monstruoase coaliții”.

George Simion, copreședinte AUR: „Domnul Klaus Iohannis, într-o sfidare totală față de români, a fost monosilabic, ca de obicei”.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă ar urma să fie învestit joi, zi în care e așteptată și o primă ședință de cabinet, imediat după depunerea jurământului în fața președintelui țării. Noua coaliție și-a împărțit și funcțiile de conducere din cele două camere ale Parlamentului – Marcel Ciolacu la Camera Deputaților și Florin Cîțu la Senat. Aici ar putea apărea însă probleme, deoarece USR o va susține în continuare pe Anca Dragu.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE: Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind desemnarea lui Nicolae Ciucă în calitatea de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a informat Administraţia Prezidenţială.

________________________________________________________

Nicolae Ciucă a fost desemnat luni de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru.

”În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă în Parlamentul României, astfel încât să putem să realizăm un guvern care să asigure stabilitatea ţării. Practic, cetăţenii români aşteaptă de la noi stabilitate şi soluţii pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemia COVID-19, criza energetică şi de asemenea să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR”, a afirmat Ciucă.

Şeful statului a avut, luni, consultări cu reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale, iar apoi cu cei ai AUR, în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru. USR nu a participat la consultările de la Palatul Cotroceni.

”Am constatat că în Parlament s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru și am avut on discuție pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecință, îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală”, a spus președintele în declarația de presă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă