Nicolae Ciucă: Guvernul nu are date care să justifice îngrijorarea privind situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina

10 august 2022, 11:55

 

„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina din zona centralei nucleare de la Zaporojie, au existat o serie întreagă de date şi informaţii referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment vreau să asigur şi să dau, de asemenea, garanţii cetăţenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu şi suntem în permanentă legătură cu autorităţile europene de specialitate precum şi cu partenerii noştri din Ucraina”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că instituţiile statului au luat toate măsurile pentru a informa în timp util şi pentru protejarea populaţiei.

Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei nu indică depăşiri ale valorilor normale. Măsurătorile făcute de autorităţile române la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

Petre Min, coordinator Urgenţe Radiologice, CNCAN: Au fost bombardate liniile electrice care alimentau un reactor. Reactorul a fost oprit imediat şi s-a intrat pe rezervă. Suntem la o distanţă mare şi dacă s-ar întâmpla ceva nu ar fi consecinţe directe asupra României.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra riscului unei catastrofe nucleare la centrala atomică de la Zaporojie în urma unor noi bombardamente lângă un reactor.

„Lumea nu trebuie să uite Cernobîl şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) a însemnat explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare”, a spus preşedintele ucrainean.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă doctorul Raed Arafat a dat şi el asigurări ca nivelul radiaţiilor în România este normal.

„Cel mai important lucru, chiar dacă se întâmplă ceva, este să nu intrăm în panică pentru că distanța este mare și se pot lua anumite măsuri preventive să zicem și se pot lua anumite decizii din timp dacă ceva se întâmplă.”. Dacă știm că există vreo posibilitate să ajungă vreun nor asupra României, poate în perioada respectivă vom cere oamenilor să stea în casă, să nu se expună, să nu iasă”.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este sub controlul ruşilor din 4 martie.

Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru atacurile asupra centralei.

Șeful companiei nucleare de stat a Ucrainei a avertizat cu privire la riscurile „foarte mari” ale bombardamentelor la centrala nucleară Zaporojie, din sudul țării, și a spus că este vital ca Kievul să recâștige controlul asupra instalației la timp pentru iarnă. Șeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că bombardamentul rusesc de săptămâna trecută a deteriorat trei linii care conectează centrala Zaporojie cu rețeaua de electricitate ucraineană și că Rusia a vrut să conecteze instalația la rețeaua proprie.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite