Nicuşor Dan: Prefectul Capitalei vrea să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice. Toni Greblă: Acuzele sunt ale omului care este prins cu mâța-n sac și atacă primul

5 februarie 2023, 13:56

Primarul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că prefectul Toni Greblă intenţionează ca luni să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Capitalei.

Acest lucru ar însemna, a arătat edilul, că timp de un an sau doi „nu vom mai avea reglementări de urbanism pe zona istorică a Municipiului Bucureşti”. De asemenea, potrivit lui Nicuşor Dan, în acest context, toate proiectele de autorizare trebuie să reia procedura de la nivelul certificatului de urbanism.

„Speculatorii imobiliari, împreună cu toți oamenii din administrație care i-au ajutat de-a lungul timpului, au început să pună presiune, să atace exact sursa, acel document pe care toți l-au încălcat, Regulamentul Zonei Istorice a Bucureștiului. […] Cum să vină să spună Inspectoratul de Stat în Construcții despre o documentație pe care a aplicat-o timp de 23 de ani, în baza  căreia a verificat timp de 23 de ani autorizații, să vină să spună că trebuia actualizat în 2001? Dacă prefectul atacă orice act administrativ, el (actul administrativ, n.r) este suspendat pe durata pe care litigiul se desfășoară. Asta înseamnă că timp de un an sau doi din momentul în care această acțiune este inițiată, nu vom mai avea reglementare de urbanism pe zona istorică a municipiului București”, a declarat primarul Capitalei.

Nicuşor Dan a afirmat că prefectul Greblă i-a trimis o adresă datată 26 ianuarie, care a ajuns pe 1 februarie la Primărie, prin care cel din urmă cerea toate documentele legate de şedinţa Consiliului General din decembrie 2000, în care s-a aprobat PUZ zone construite protejate.

Potrivit edilului, această documentaţie „are undeva între doi şi trei metri cubi”.

Ulterior, a arătat Nicuşor Dan, prefectul a revenit, transmiţând că dacă nu îi vor fi date toate aceste acte până pe 6 februarie, va ataca în instanţă reglementarea PUZ zone construite protejate, iar motivaţia ar fi fost „pentru că există există suspiciuni în diverse medii”.

„Pentru că există suspiciuni în diverse medii, noi aruncăm totul în aer, inclusiv convenţii internaţionale la care România este parte”, a spus primarul general al Capitalei. El a adăugat că a organizat conferinţa de presă de duminică pentru ca „instituţiile statului să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate”.

„Eu spun că nu există niciun temei juridic pentru ca aceste acte să fie atacate”, a mai subliniat primarul Nicuşor Dan.

„În urmă cu aproximativ o săptămână, au apărut în spațiul public acuze în legătură cu faptul că aceste PUZ-uri, 86 pentru zonele protejate, nu ar exista. Mie, la început mi s-a părut că ar putea să fie ceva neverosimil, pentru că nu poți să folosești de-a lungul a 20 și ceva de ani 86 de PUZ-uri pentru a zice că reglementezi urbanismul în zonele protejate, iar acest PUZ-uri să nu fi fost adoptate de Consiliul General al  Municipiului București. Acuzele lui (ale lui Nicușor Dan, n.r) se pare că sunt ale omului care este prins cu mâța-n sac și atacă primul” – a venit replica prefectului Toni Greblă.

O eventuală anulare a PUZ-ului Zone Protejate ar însemna o privatizare a interesului public, spune președintele Ordinului Arhitecţilor din România.

Capitala are 98 de zone protejate construite. Șeful Inspectoratului de Stat în Construcţii nu a putut fi găsit pentru un punct de vedere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite