Nicuşor Dan cere Parchetului oprirea lucrărilor de construcţie la blocul din Visarion 8: Sunt multe ilegalităţi

Clădire Bucuresti
Clădire Bucuresti
12 februarie 2023, 10:55

„Am solicitat vineri Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 să oprească lucrările de construire la blocul din Visarion 8. După ce clădirea a fost demolată bucată cu bucată fără vreo autorizaţie, primarul PSD Firea a dat în 2019 autorizaţie pentru un bloc cu 5 etaje. Sunt multe ilegalităţi, chiar falsuri constatate de Parchet. Ca de obicei, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu a găsit nimic ilegal”, a anunţat Nicuşor Dan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, clădirea din Visarion 8 era intactă în 2006. A început de atunci un proces de demolare bucată cu bucată, fără vreo autorizaţie. Au fost mai multe plângeri penale ale vecinilor şi ale ONG-urilor, rămase fără rezultat.

„Totuşi, arată primarul, în 2019 Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a început o nouă cercetare penală, pentru o ultima distrugere în 2017, şi de data asta cercetarea a fost ‘temeinică’ parchetul constatând că un poliţist local a constatat distrugerea dar a omis să informeze Parchetul, doi funcţionari de la cadastru au falsificat Cartea Funciară, menţionând că respectiva clădire nu mai există proprietarul a demolat fără autorizaţie, un avocat i-a învăţat pe toţi cum să procedeze”, precizează Nicuşor Dan.

El adaug că Parchetul i-a trimis în judecată pe toţi aceştia în 2022, făcând, însă, o eroare de procedură.

„În cursul anului 2021, pe o perioadă scurtă de timp, a făcut acte de procedură şi împotriva unui avocat, deşi Codul de Procedură Penală spune că cercetarea penală a avocaţilor este făcută doar de parchetele de pe lângă curţile de apel. Pentru această eroare de procedură întreaga cercetare penală a fost anulată de instanţă, trebuind reluată de la zero”, explică primarul Capitalei.

În paralel, spune acesta, în 2019 „primarul PSD Firea” a emis autorizaţie de construire pentru un bloc de 5 etaje pe respectiva locaţie.

„Dincolo de faptul că nu răspunde la întrebarea cum de terenul e liber deşi nu există vreo autorizaţie de desfiinţare, autorizaţia din 2019 este nelegală în privinţa înălţimii, a distanţelor laterale, a ocupării terenului. Autorizaţia a fost atacată în instanţă de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, iar procesul este încă pe rol”, arată Nicuşor Dan

Primarul mai spune că, în cursul cercetării penale, Parchetul a dispus în ianuarie 2021 şi oprirea lucrărilor de construire.

„Prin anularea întregii cercetări penale, a fost anulată însă şi această ordonanţă de oprire a lucrărilor. Dar între timp autorizaţia din 2019 a expirat în 2022, deci lucrările care se execută acum nu mai au la bază vreo autorizaţie. Conform legii, singura instituţie care poate să oprească lucrările este Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, motiv pentru care i-am solicitat oficial oprirea lucrărilor”, precizează Nicuşor Dan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite